Begraafplaats en kerkhof van Loppersum zijn parels

‘Een eerbetoon aan alle vrijwilligers.’ Zo noemde burgemeester Albert Rodenboog het boekje Parels in het landschap, uitgegeven door de gemeente Loppersum en gewijd aan de begraafplaatsen in de gemeente. Het eerste exemplaar werd op vrijdag 4 september gepresenteerd aan Peter Breukink, directeur van de Stichting Oude Groninger Kerken. Vervolgens kregen vertegenwoordigers van vrijwilligersgroepen in zes dorpen het boekje overhandigd.

Namens de vrijwilligers die in Loppersum al jarenlang zowel de begraafplaats als het kerkhof rond de Petrus en Pauluskerk onder handen nemen, nam Rini Doff het boek in ontvangst. Begraafplaatsen, aldus Rodenboog, worden steeds meer onderdeel van het dorp. 

Mensen zijn op zoek naar hun geschiedenis. Aan die kennis draagt het ’stenen archief’ bij, zoals deskundige Reint Wobbes het altijd noemt. Ook Peter Breukink complimenteerde de vrijwilligers. Waar de Stichting Oude Groninger Kerken de kerkhoven vroeger vooral als ‘last’ zag, zijn deze de laatste tijd een ‘lust’ geworden. Dankzij professionele organisaties als Landschapsbeheer, maar zeker dankzij de vrijwilligers in de dorpen. ‘Het is misschien een vreemde combinatie, maar begraafplaatsen zijn een bijdrage aan de leefbaarheid van het dorp’, aldus Breukink.
 

{phocagallery view=category|categoryid=105|detail=8}