INFORMATIEBIJEENKOMST LOPSTER ENERGIE COLLECTIEF

Vorig jaar heeft een aantal Lopsters een initiatiefgroep zonnecollectoren opgericht. Inmiddels heeft het initiatief een naam gekregen: LOPEC. Het Lopster Energie Collectief. Het wordt hoog tijd om mogelijk geïnteresseerden bij te praten. Want er is intussen veel gebeurd. Iedereen is welkom op woensdag 2 december, in het gemeentehuis, 20.00 uur.

Eén van de doelen van LOPEC is het vinden van een groot zonnedak. Voor dorpelingen die wel in aanmerking komen voor de € 4.000-regeling, maar die geen zonnepanelen op eigen dak willen (beschermd dorpsgezicht, monumentaal pand, schaduw, onjuiste oriëntatie, niet mooi…). Voor mensen die niet meer afhankelijk willen zijn van grote energiereuzen. En voor ieder die een stap wil maken naar niet-fossiele energie. LOPEC wil u op 2 december informeren over de laatste ontwikkelingen.

Kort samengevat:

  • We hebben de hulp ingeroepen van het GrEK (Groninger Energie Koepel).
  • Met de hulp van het GrEK hebben we een projectplan Zonne-coöperatie ingediend bij de provincie, om in aanmerking te komen voor de Postcoderoospremie.
  • Het projectplan hebben we verdedigd voor een soort jury.
  • Het projectplan houdt kort gezegd in het met inwoners van Loppersum collectief realiseren van PV-installaties op een dak.
  • We zijn in gesprek met een maatschap. Dit maatschap heeft positief gereageerd op ons plan om op zijn schuur een zonnepaneleninstallatie te plaatsen.
  • Of wij voor die premie in aanmerking komen, horen we de volgende week.
  • We hebben een aanvraag ingediend bij het Loket Leefbaarheid voor een financiële bijdrage, om de ondersteuning die we echt hard nodig hebben, te faciliteren.

Kunt u niet aanwezig zijn, maar wilt u wel op de hoogte worden gehouden, mail even (samenzonnepanelen@outlook.com).

Martin Ettema
Jack Hoogstra
Tjitse Mollema
Nicolette Scholten