Lopster jeugd beleeft Nacht Zonder Dak

In de nacht van zaterdag op zondag hebben zo’n twintig jongeren uit Loppersum, Zeerijp en Middelstum kunnen ervaren hoe het is om als vluchteling te moeten overleven. In een onverwarmde boerenschuur sliepen ze in zelfgebouwde hutjes van karton en haalden daarmee geld op voor het goede doel. Een sfeerimpressie van onze collega’s van Middelstum-info.nl

Helemaal zonder dak was het niet, maar verder leek het er verder aardig op: om 18.00 uur vertrok zaterdagavond een grote groep jeugd (met begeleiders) om bepakt en bezakt naar Westeremden te lopen. Het was een actie van stichting TEAR met als thema: Nacht Zonder Dak. TEAR biedt hulp aan mensen die op de vlucht zijn voor geweld in Syrië en Irak. Daar zitten nog steeds de meeste vluchtelingen onder moeilijke omstandigheden. Er is gebrek aan water, voedsel, veiligheid en onderdak. TEAR werkt aan een zo goed mogelijke opvang van deze mensen dicht bij huis.

Lekker warm
Met deze actie wilden de PKN-kerken van Loppersum-Maarland en Middelstum samen met de jeugd ervaren wat vluchtelingen op hun reis naar veilige oorden moeten doorstaan. De reis naar Westeremden verliep vlot. Helemaal in de open lucht hoefden we niet te slapen: er was een grote boerenschuur geregeld. Eerst werd er gebouwd. Van grote kartonnen dozen werden de meest creatieve slaapplaatsen gemaakt. Vooral de meiden kropen dicht tegen elkaar aan; “Dan blijven we lekker warm” riep er één.

Buikpijn
De mannen waren meer van het klauteren en klimmen. Jasper Zuidhof kwam er zelfs met een schoorsteen aan die hij in de schuur had gevonden. Maar een schoorsteen zonder kachel heeft ook weinig zin, dus die werd maar weer aan de kant gelegd. Het was geen tocht alleen maar voor de leut en de gezelligheid. Sam Louis, die 16 jaar gelden uit Syrië was gevlucht, deed zijn indrukwekkende verhaal. De jeugd maar ook de volwassenen hingen aan zijn lippen. Dan komt het verhaal van de vluchteling even heel dichtbij en krijgt het “een gezicht” zoals dat zo mooi heet. Ook Sam raakte geëmotioneerd door zijn eigen verhaal te vertellen: “Ik voel weer die pijn en angst als ik dit vertel, ik krijg hier buikpijn van” vertelde hij na afloop iemand.

Knakworst
Toch was er ook tijd voor gezelligheid: regelmatig kwam er iemand langs om de “arme vluchtelingen” iets te brengen. Patatjes, broodjes knakworst en kleine stukjes pizza. “Zo luxe hebben vluchtelingen het vast niet” riep er eentje om daarna snel een hap van zijn broodje knakworst te nemen. Natuurlijk werd het geld ook geteld dat er was binnen gekomen. “We hopen op 500 euro” vertelde mede-organisator Tria van der Valk vooraf. Maar het applaus was groot toen de tussenstand al aangaf dat er ruim 1300 euro was binnen gekomen. Na nog een goed kringgesprek over vluchtelingen zocht iedereen zijn hutje van kartonnen dozen op. Overal hoorde je gegiebel en gelach en af en toe een harde scheet. Maar tegen een uur of twee was het rustig in die grote boerenschuur en hoorde je alleen maar de ademhaling van een grote groep tevreden tieners en hun begeleiders.

Mensen die deze actie nog willen steunen, kunnen een donatie doen via de website nachtzonderdak.nl.

Meer foto’s zijn te vinden op Middelstum-info.

Tekst en foto’s: Jannes Klaassen