Nutslezing over de stijging van de zeespiegel

Op dinsdagavond 18 april organiseert het Nut een lezing van professor Salomon Kroonenberg, die ons een heel ander beeld van het broeikaseffect zal geven dan die we doorgaans uit de media vernemen. Hij zal een lezing geven over zijn nieuwe boek: Spiegelzee – De zeespiegelgeschiedenis van de mens. Het bestuur zal moeite doen om via de boekhandel dit boek, die de Professor eventueel zal willen signeren, in een beperkt aantal bij de hand te hebben. De lezing begint om 20 uur in het dorpshuis te Loppersum.

Wie zich zorgen maakt over een stijgende zeespiegel, vergeet dat de mensheid zoiets al eerder heeft meegemaakt. Zo’n 120.000 jaar geleden stond de zeespiegel zes meter hoger dan nu en lag Amersfoort aan zee. In het koudste deel van de laatste ijstijd, 20.000 jaar geleden, stond hij juist 120 meter lager en lag de Noordzee droog. De stijging die door het afsmelten van de ijskappen daar weer op volgde ging soms wel twintig keer zo snel als nu. Onze voorouders hebben onvoorstelbare zeespiegelveranderingen meegemaakt, die grote gevolgen voor hun leefmilieu hadden.

Hij vertelt in het boek Spiegelzee op toegankelijke wijze welke oorzaken daaraan ten grondslag liggen en hoe we dat te weten zijn gekomen. De laatste 600 jaar is onze zeespiegel eigenlijk redelijk stabiel en wereldwijde peilschaalmetingen van de laatste eeuw laten nog geen versnelling zien. Wie inziet hoe onze voorouders zich met weinig middelen aan zeespiegelveranderingen aanpasten, hoeft niet bang te zijn dat wij dat in de toekomst niet ook zelf zouden kunnen.

Het bestuur denkt hiermee een heel interessant onderwerp te hebben gevonden en zijn dan ook zeer verheugd dat Prof. Kroonenberg de reis van Haarlem naar Loppersum wil ondernemen om ons hierover bij te praten. We rekenen dan ook een grote belangstelling van uw kant en hopen u op 18 april te kunnen begroeten in ons dorpshuis.