8 maart: Matthäus Passion in Petrus en Pauluskerk

Het Luthers Bach Ensemble presenteert op 8 maart om 19.30 uur in de Petrus en Pauluskerk een semi-scenische uitvoering van de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach.

In de semi-scenische presentatie van het Luthers Bach Ensemble hebben de solisten en het koor dagelijkse kleren aan en zingen ze alles uit het hoofd. Daardoor wordt de interactie tussen de zangers onderling en met het publiek groter. Gebaren en bewegingen onderstrepen het drama van de passie.

Marc Pantus, regisseur en zelf zanger van de Christuspartij, onderscheidt in de Mattheus drie lagen: de eerste is de tekst van het evangelie, die de gebeurtenissen verslaat als een ooggetuige in het jaar 33. De tweede laag wordt gevormd door de aria’s, die ingaan op details van het gruwelijke verhaal en die verklaren voor de gelovigen uit de tijd van Bach. De derde laag zijn de koralen, die de reacties weergeven van mensen van nu.

Pantus: ‘In mijn enscenering doet, behalve de evangelist en de Christusfiguur, iedereen alles. De koren bestaan voor een deel uit de solisten die ook aria’s en duetten zingen. Het gevolg is dat iedereen voortdurend moet schakelen tussen de personages die ze gedurende het stuk zijn. Nu is men het volk in het jaar 33, dan weer een kleinere groep apostelen, dan weer een hogepriester of een enkele apostel.”

De kaartverkoop gaat via: www.luthersbachensemble.nl