Grote belangstelling voor informatieavond Buurkracht Loppersum

In een paar dagen tijd is de wereld veranderd. Nederland gaat van het gas af. Goed nieuws voor Groningen en zeker goed nieuws voor Loppersum. Maar ja, we moeten er wel wat voor doen! De dorpsbijeenkomst die het Buurkracht-team van Loppersum op 3 april organiseerde, kwam dan ook op het goede moment. Er waren niet eens voldoende stoelen in de raadzaal van het gemeentehuis.

Het goede nieuws geeft ook nieuwe onzekerheden. Gaan de versterkingen van de huizen nu wel of niet door? Wat moeten de mensen doen die nu, in afwachting van hun inspectierapport, in de ‘wachtstand’ staan? En wat betekent dit voor de bewoners die al te horen hebben gekregen dat hun huis gesloopt of versterkt moet worden? Judith Boeijink, projectleider bij de NCG, kon de aanwezigen nog niet veel wijzer maken. ‘Voor de zomer komt er duidelijkheid’, beloofde ze. Intussen gaat de NCG verder met de plannen van de laatste gereedgekomen versterkingsadviezen.

Wel duidelijk is dat iedereen, hoe dan ook, plannen moet gaan maken, of er nu nieuwbouw moet komen of dat het huis versterkt gaat worden. De voorbereiding begint met kennis van het eigen huis. Buurkracht heeft subsidie gekregen, waardoor een energiescan voor de helft van de prijs kan worden aangeboden. Het onafhankelijke bedrijf Ecocert kan in een paar uur tijd het huis nalopen en adviezen geven over bijvoorbeeld isolatie van dak, spouwmuren, kruipruimte en/of vloeren. Aanmelding kan via de buurtpagina van Buurkracht. Ger van Dam, lid van het Buurkracht-team, riep de aanwezigen met nadruk op zich te melden op die buurtpagina. Het is gratis, je kunt via die pagina je eigen energieverbruik van dag tot dag volgen en je kunt meedoen met buurtacties, bijvoorbeeld over inductiekoken, warmtecamera’s of energiestekkers.

Verduurzaming bij versterking

Voor iedereen van wie het huis versterkt wordt en die het versterkingscontract heeft ondertekend, is €7.000 beschikbaar voor verduurzaming. Dit kan van alles zijn: isolerende kozijnen en deuren, heat pipes, pelletkachels, infraroodpanelen, zonnepanelen (ook op collectieve daken zoals LOPEC, de energiecoöperatie Loppersum, die ontwikkelt), als het maar niet op gas is. Dus een nieuwe zuinige Hr-ketel behoort niet meer tot de mogelijkheden. Logisch, natuurlijk. En dan van het gas af. Jammer dat het een paar honderd euro kost als je Enexis vraagt de gasaansluiting te verwijderen. ‘Het zou mooi zijn als de gemeente een gasontkoppelingspremie geeft aan de burgers’, suggereerde iemand uit het publiek. De ook in de zaal aanwezige wethouder zal dit idee ongetwijfeld meenemen.