Dag van de Bouw bij Roemte en Project43

Op zaterdag 2 juni tussen 10.00 en 16.00u openen testlocatie de Roemte en de bouwplaats van Project43 in Loppersum de deuren in het kader van de dag van de bouw. Centrum Veilig Wonen en VIIA nodigen u uit om in de Roemte te zien wat aardbevingen met gebouwen doen en welke versterkingsmaatregelen ze toepassen. Vlakbij, op de bouwplaats van project 43, laten CVW en Plegt-Vos zien hoe 43 nieuwbouwwoningen aardbevingsbestendig worden gemaakt.

Het gebouw van de voormalige basisschool CBS de Roemte is in gebruik als testlocatie voor versterkingsmaatregelen. Hier test VIIA verschillende nieuwe en eerder toegepaste versterkingsmaatregelen. Door deze tests wordt de kennis over het gedrag van gebouwen bij aardbevingen vergroot. Deze kennis wordt gebruikt om versterkingsmaatregelen verder te ontwikkelen en toepasbaar te maken in meerdere situaties.

De testlocatie is op 2 juni geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur.  Gedurende de dag zijn er diverse rondleidingen en ook voor de kinderen is er een leuke activiteit te doen.

Project 43

Samen met de woningeigenaren en de gemeente Loppersum werkt CVW aan de sloop en nieuwbouw van de 43 woningen aan de Delfstraat, de Zeedijken en Zijlvest. Het project wordt uitgevoerd door bouwer Plegt-Vos. In april 2015 werd duidelijk dat de constructie van deze woningen niet geschikt is om de noodzakelijke aardbevingsbestendige versterkingsmaatregelen uit te voeren. De nieuwe woningen worden voorzien van Base isolation, dat is een flexibele fundering die de schokken van een aardbeving opvangt. Vanaf dat moment werken alle betrokken samen aan plannen voor de nieuwbouw.  Gedurende de bouwperiode wonen eigenaren in een tijdelijke woning elders in Loppersum. Het is uniek in Nederland dat particuliere woningen middenin een woonkern ten gevolge van de aardbevingsproblematiek in één project worden vervangen. Komende zomer zijn alle woningen gereed en kunnen de eigenaren naar de nieuwe huizen.

Op 2 juni krijgen belangstellenden tussen 10:00 en 16:00 een rondleiding over de bouwplaats en zien zij de verschillende fases van de bouw van de woningen. Daarnaast is er een maquette die de werking van de Base isolation techniek laat zien.