Loppersum maakt zich op voor Jaarmarkt en kermis

Sinds 1898 tot op heden is er traditiegetrouw in de derde week van september de Jaarmarkt en kermis. De Jaarmarkt zal worden gehouden op woensdag 19 september van 12–18 uur. De Jaarmarkt zal plaatsvinden in het centrum van Loppersum, in de Hogestraat en Lagestraat. Op de warenmarkt staan marktlieden uit de omgeving, maar er zijn marktlieden tot aan Zwolle toe.

Marktmeester Geert Jan Reinders vertelt dat de markt in september altijd nog zeer levendig is en dat ook uit Loppersum de bedrijven en middenstand vertegenwoordigd zijn. Dit jaar is de Markt voor de 120e keer. De opening van de kermis en Jaarmarkt zal worden verricht door het college van B en W van de Gemeente Loppersum. De leden van de Loppersumer Jaarmarkt kunnen naar onze marktkraam komen, deze staat bij de Lopster Kroon. Voor de kinderen van de leden van de Loppersumer Jaarmarkt ligt een vrijkaartje klaar voor de zweefmolen of draaimolen en er kan gebruikt geworden gemaakt van de tegoedbon voor een gratis oliebol of suikerspin, De leden krijgen € 1,- korting op een zak oliebollen. Iedereen kan lid worden op de markt voor slechts € 5,-. Ook de ouderen in Wiemersheerd worden niet vergeten en zullen getrakteerd worden op oliebollen. Zonder de Loppersumer Jaarmarkt is er geen markt en kermis, bovendien levert het lidmaatschap voldoende voordeel op (vraag dit bij onze stand).

Kermis

De kermis is zoals altijd vier dagen en wel van woensdag 19 september tot en met zaterdag 22 september. De kermis zal worden gehouden op het Marktplein. We zijn blij dat we helzelfde assortiment kunnen bieden op de Kermis als vorig jaar. Het is jammer dat de botsautootjes ook dit jaar niet komen, voor de kleinere kermissen is het haast onmogelijk om botsautootjes naar een dorp te krijgen. Maar de kermis die er komt mag er zeker wezen. We organiseren de kermis altijd i.s.m. de familie Zwaagstra uit Eppenhuizen, dit is al jaren het geval. De oliebollenkraam en zweefmolen zullen ook dit jaar niet ontbreken.

Kaarten om een half varken

De traditie bestaat dat er ieder jaar een klaverjasavond is met als prijs een half varken. Dit jaar zal dit gebeuren plaats vinden in Ons Dorpshuis in Loppersum op vrijdag 21 september. Het inschrijfgeld is € 6,-. Inschrijven vanaf 19.30 uur, start avond om 19.45 uur. Er is ieder jaar veel belangstelling om mee te doen dus graag op tijd aanwezig zodat er gestart ka worden op het aangegeven tijdstip.

Verkeersmaatregelen en verplaatsing weekmarkt

Tijdens de markt zal de weg vrij moeten zijn, zodat er bij calamiteiten de weg vrij is voor de brandweer en ambulance. Tijdens de markt op woensdag 19 september is de Lagestraat en Hogestraat gestremd, alsmede de Burgemeester van der Munnikstraat ter hoogte van de nieuwe appartementen. Bij de kermis van 4 dagen is er ook geen verkeer mogelijk richting Raadhuisstraat omdat op het Marktplein de kermis zal worden gehouden. Op vrijdag 21 september zal de weekmarkt die altijd op vrijdag gehouden wordt op het Marktplein worden verplaats naar de Wirdumerweg.

Steile Wand

Het is in het kader van het 120-jarig bestaan de organisatie van de Loppersumer Jaarmarkt gelukt om de Steile Wand naar Loppersum te krijgen. De Steile wand van Henny Kroeze doet Loppersum aan in het afscheidsjaar. Op donderdag 20 september zal de Steile Wand worden opgebouwd op de plaats waar de Groene Kruis heeft gestaan nabij de Burg vd Munnikstraat. Op vrijdag 21 september van 15.00 uur – 20.00 uur en op zaterdag 22 september van 14.00 uur -17.00 uur zal dit spektakel te zien zijn. Voor meer info zie: steilewand.nl