Kerken in Groningen luiden noodklok voor klimaat

Diverse kerken in Nederland luiden zaterdag 1 december om 2 minuten voor 12 de noodklok voor het klimaat. Het is nu tijd om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Uit een recent klimaatrapport van de Verenigde Naties blijkt dat de opwarming van de aarde kan én moet worden beperkt tot 1,5 graad. Het verschil tussen 1,5 of 2 graden opwarming heeft desastreuze gevolgen voor de planeet. Vlak voor de internationale klimaattop in Polen wordt daarom de noodklok geluid op ruim 250 plaatsen verspreid door heel Nederland. Zo wordt een stevig signaal gegeven aan Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.

In Groningen is duidelijk merkbaar dat fossiele brandstoffen als aardgas veel meer vervelende gevolgen hebben dan men lang heeft gedacht. Dat de aardbevingen met de aardgaswinning te maken had, werd aanvankelijk ontkend en de regio ondervond daardoor vooral de negatieve gevolgen zonder dat daar in het beleid van oliemaatschappijen en overheid voldoende rekenschap werd gegeven. Het is zaak nu te streven naar werkelijk duurzame vormen van energie waarbij de lasten en baten eerlijk verdeeld worden.

In Groningen luiden in ieder geval de klokken van de Martinikerk in Groningen, de Petrus en Pauluskerk in Loppersum, en verder kerken in Scheemda, Ten Boer, Winsum, Den Andel, Eenrum, Westernieland, Farmsum en Garrelsweer. Omdat de Petrus en Pauluskerk altijd om 12 uur wordt geluid, zal het luiden in Loppersum tien minuten eerder beginnen.