Sappho speelt succesvolle ‘Feeks’

Op vrijdag 5 april vond in een nagenoeg uitverkochte zaal van de Vredekerk in Loppersum de première plaats van Shakespeare’s De Getemde Feeks door Rederijkerskamer Sappho. De passie en het plezier van de spelers sloeg over op het publiek dat bij de huwelijksscène van Katharina en Petruccio luidkeels meezong.

Regisseur Jaap de Graaf maakte een mooie en eigentijdse bewerking van het stuk. Zowel decor als kleding waren goed verzorgd. De middeleeuwse kleding werd ontworpen en gemaakt door Ellen Koster, die in het stuk de rol van de verteller had. Zij verbond de verschillende scènes, wat verhelderend werkte. Battista, de vader van feeks Katharina en haar zus Bianca, moest zijn kibbelende dochters in toom houden, wat op het toneel tot de nodige luidruchtige scènes leidde. Petruccio, een rijk edelman, durde het aan om feeks Katharina te temmen.

Het soms wrede en uitdagende spel tussen Petruccio en Katharina leidde tot spannende en lachwekkende situaties. Het was grappig om te zien hoe de aanbidders van Bianca zich vermomden als leraar om het hart van Bianca te veroveren. Plaagstootjes, liefdesverklaringen en listen kwamen voorbij.

Hoewel Shakespeare ‘zwaar’ klinkt, naderde dit stuk bij vlagen het blijspel. Terwijl aan het begin van het stuk de boodschap leek dat de vrouw moet gehoorzamen aan de man, bleek het gaandeweg steeds meer te gaan om de manier waarop een gelijkwaardige relatie tot stand gebracht kan worden. In de bewerking van Jaap de Graaf wordt een vette knipoog uitgedeeld aan de man-vrouw verhoudingen. Al met al bruiste het van energie op het toneel.

Voor wie het stuk gemist heeft en nieuwsgierig is geworden zijn er nog optredens op 12 april in Bedum (Trefcentrum), 13 april in Winsum (De Hoogte) en 17 april in Middelstum (Vita Nova) steeds om 20.00 uur. De entree is 10 euro. Kaartjes aan de zaal of reservering via sappholoppersum@gmail.com