Expositie bodemvondsten Henk ter Veen

De Historische Vereniging Loppersum opent op vrijdagmiddag 10 juli in de Oude Slagerij een nieuwe tentoonstelling: Tien eeuwen Nieuwstraat 9. Het gaat om bodemvondsten die geschiedenisliefhebber en fervent tuinier Henk ter Veen in bijna dertig jaar deed in zijn tuin op de wierde van Loppersum.

De meest bijzondere vondst die Ter Veen deed is wel een zogenaamde drielagenkam. Een kam van been die van de ijzertijd tot ca. 1300 na Christus werden gemaakt. Ter Veen vond verschillende delen van de kam, die duiden op een redelijk welvarende bewoner van heel erg lang geleden.
Ter Veen, die in 2019 overleed, vond verder kilo’s scherven, waaronder stukken kogelpot van ongeveer 1000 jaar oud, Aziatisch uitziend aardewerk uit de 17e eeuw en middeleeuwse vloertegels. Naast het aardewerk vond hij ook een aardige collectie munten uit alle tijden, pijpenkoppen en glaswerk, negentiende-eeuwse armen en benen van porseleinen poppen, een kanonskogel en nog veel meer snuisterijen. Alles bij elkaar geeft de bescheiden, maar veelzijdige verzameling een prachtig beeld van misschien wel 1000 jaar bewoning van de wierde.

De HVL heeft de bewonersgeschiedenis onderzocht en de vondsten zorgvuldig tentoongesteld met achtergrondinformatie. Sommige voorwerpen zijn rechtstreeks aan eerdere bewoners te koppelen, bij andere objecten zijn romantische of spannende speculaties mogelijk.

De expositie is vanaf 10 juli elke vrijdag- en woensdagmiddag tussen 15.00 en 17.00 te bekijken, en op zaterdagen van 10.00 tot 13.00. Toegang tot De oude slagerij, Hogestraat 19 in Loppersum, is gratis, maar de bezoekers dienen zich uiteraard wel aan de coronamaatregelen te houden. Voor de jeugd is er een scherven-puzzeltafel met verschillende uitdagingen.