Expositie over bouwstenen in De oude slagerij

Op vrijdag 11 juni opent de Historische Vereniging Loppersum in De oude slagerij haar nieuwe tentoonstelling. De expositie met de naam ‘Tichelwerk’ gaat over bouwstenen in allerlei vormen en maten: van geïmporteerd tufsteen uit Duitsland tot bakstenen uit de ovens van de steenfabriek Rusthoven bij Wirdum.

Aanleiding van de expositie is de vondst van een zestiende-eeuws stuk raamdorpel dat bij de restauratie van de boerderij Westerenzelens werd aangetroffen. Er staat een duidelijk steenhouwersmerk op en dat was voor de HVL het startpunt van een duik in de veelzijdige wereld van steen als bouwmateriaal.

Met informatieposters en allerhande tastbare voorbeelden krijgt de bezoeker een compleet beeld van de geschiedenis, van tufstenen vensterbank via de kloostermop naar machinaal geproduceerde ‘waaltjes’ en ‘holle stenen’.

De expositie staat ook uitgebreid stil bij de geschiedenis van steenfabriek Rusthoven aan het Damsterdiep: de unieke ruïnes van de ringoven worden momenteel door Stichting Het Groninger Landschap gerestaureerd en behouden als onder andere overwinteringsplaats voor vleermuizen.

De officiële opening vindt plaats op vrijdag 11 juni om 15.00 uur in het bijzijn van genodigden. Daarna is de tentoonstelling de gehele zomer op woensdag en vrijdagmiddagen en op zaterdagochtenden geopend in De oude slagerij, Hogestraat 19 in Loppersum.