Aardbevingscafé over circulair bouwen

Kennisplatform BuildinG organiseert i.s.m. Kenniscentrum NoorderRuimte van de Hanzehogeschool Groningen opnieuw een reeks aardbevingscafés voor de inwoners van Noord-Groningen. Het thema ditmaal is “Circulaire innovatieve bouwoplossingen én ecologisch isoleren”.

Het doel van deze avonden is om huiseigenaren die met hun woning in een versterkings- of hersteltraject zitten, handvaten te geven voor een weloverwogen keuze. Daarnaast zijn alle ander belangstellende natuurlijk van harte welkom.

De bijeenkomsten vinden plaats in Warffum (8 december), Loppersum (15 december) en Garrelsweer (24 januari). Inhoudelijk wordt iedere keer hetzelfde programma gepresenteerd.

Circulair bouwen wil zeggen dat de grondstoffen die gebruikt worden bij de bouw opnieuw toegepast kunnen worden. En dan niet als puin voor ophoging van wegen maar in feite wordt een woning zoveel mogelijk demontabel gemaakt. Daarbij biedt dat mogelijkheden om een gebouw later een andere indeling te geven, bv door er gemakkelijk een levensloopbestendige woning van te maken. Tjeerd Veenhoven van het Groningse Studio Tjeerd Veenhoven neemt ons mee in de ontwerpprincipes en materialen die bij circulair bouwen horen. Specialist in ecologisch isoleren, Dirk van Impe woonachtig in Stedum, komt vertellen welke mogelijkheden er zijn om je huis te isoleren met natuurlijke materialen.

De aanwezigen gaan na afloop naar huis met meer kennis over wat circulair bouwen behelst en waarom het belangrijk is zo te werken.

De bijeenkomsten vinden plaats op:

  • Donderdag 8 december in ’t Wieshoes, de Westervalge 5a, Warffum
  • Donderdag 15 december in Ons Dorpshuis, Wirdumerweg 21 Loppersum
  • Dinsdag 24 januari in Dorpshuis Weersterheem, Stadsweg 76a Garrelsweer

De aardbevingscafés zijn gratis toegankelijk. De vorige bijeenkomsten hadden als thema’s “Verduurzaming van je woning” en “Funderingsproblematiek bij bodemdaling”. BuildinG en NoorderRuimte gebruiken de uitkomsten ook om te zien welke informatiebehoefte er leeft op dit vlak. Het komende jaar staan er nog drie kenniscafe’s met elk een ander thema op de planning.

Aanmelden noodzakelijk via Kenniscafé Aardbevingen › BuildinG. De bijeenkomst start om 19.30 uur, de inloop is vanaf 19.00 uur.