Arno van der Heyden leidt naar een Dorpsvisie

Op woensdag 7 september krijgen de bewoners van Loppersum de laatste kans om hun zegje te doen over de Dorpsvisie. De bekende Groninger Arno van der Heyden, cabaretier, chansonnier, acteur en presentator, gaat de avond in goede banen leiden, waarbij iedereen die dat wil voldoende aan bod komt. Hij zal ook zelf een – humorvolle – visie op Loppersum geven.  De fotograaf Pjotr Wiese zal intussen foto’s maken van de verschillende sprekers en programmaonderdelen, die direct op schermen te zien zijn. De gemeente heeft de raadzaal ter beschikking gesteld. 

Arno en Pjotr zullen eerder al het dorp intrekken om indrukken op te doen, mensen te spreken en foto’s/filmpjes te maken. Dit integreren zij in de avond. We zijn erg benieuwd hoe een buitenstaander – maar Groninger – en zeker cabaretier Arno, tegen het dorp aankijkt.  

Veel voorwerk voor de Dorpsvisie is er natuurlijk al gedaan. Mede op initiatief van Dorpsbelangen zijn er gesprekken gevoerd zijn met bewoners(groepen):  keukentafelgesprekken in het Dorpshuis, maar ook op straat. Het bleek niet moeilijk te zijn om de sterke punten van het dorp op te noemen: de vele vrijwilligersorganisaties, winkelvoorzieningen, het verenigingsleven; het zwembad, de molen en de kerk.  En: de initiatieven vanuit het dorp om het hier nog beter en mooier te maken, zoals de zorgcoöperatie en de energiecoöperatie.  De voorzieningen als huisartsen, scholen, sporthal, tandarts, dorpshuis, verzorgingshuis en treinstation scoren eveneens hoog.  Net als het weidse land en de toegankelijkheid ervan door fiets- en voetpaden.   

De Lopsters willen alle moois en goeds behouden voor de toekomst. Ook dat is duidelijk. Daarvoor is wel wat nodig, want het kan nog beter en er zijn zeker wensen. De lege oude Albert Heijn zit iedereen dwars  en is een dissonant in het verder zo mooi opgeknapte centrum. Verder blijkt het best moeilijk om voldoende vrijwilligers te blijven vinden. Auto’s rijden soms veel te hard. Wat gebeurt er met het gemeentehuis als de onvermijdelijke gemeentelijke herindeling eraan komt? Hoe maken we op een positieve manier gebruik van de naamsbekendheid die Loppersum ‘dankzij’ de NAM geniet? En hoe maken we ons sterk al Loppersum ‘verdwijnt’ in een grotere gemeente? De uitkomsten van de avond zijn medebepalend voor de definitieve versie van de Dorpsvisie Loppersum. Toegang is uiteraard gratis. Kortom: maak het mee en laat de kans niet liggen!

2016-08-29_Poster-Dorpsvisie.jpg