THEMA-AVONDEN OVER LOSLATEN

Door de hervormde wijkgemeente Maarland worden in de tijd voor Pasen 6 avonden gehouden met als centraal thema loslaten. De avonden worden op verschillende manieren ingevuld. De locatie is steeds dezelfde: Het Gebouwtje, Wierdeweg 16, Leermens. De aanvangstijd varieert. Iedereen is hartelijk uitgenodigd om mee te doen, het is niet nodig maar soms wel handig om je van tevoren op geven (filmavond!!). De avonden zijn los van elkaar mee te maken. Hieronder worden de avonden beschreven:

Donderdag 11 februari; Activiteit: Een inleiding en gesprek over vergeving (door mensen) door ds Tjalling Huisman. Aanvang: 20.00 uur.

Inhoud: Het woord voor vergeving dat in het Nieuwe Testament wordt gebruikt betekent losmaken. Je maakt de band los waarmee je gebonden bent aan de dader, degene die jou iets heeft aangedaan. Vergeven is daarbij juist niet vergeten. Vergeten is onmogelijk, maar vergeven is een begaanbare weg. Maar hoe moeilijk vind je het om te vergeven, om los te maken en los te laten? Wat zegt de Bijbel daarover en hoe kun je dat vertalen in levensaanwijzingen voor je leven vandaag?

Informatie hierover: Tjalling Huisman, tjhuisman@kpnplanet.nl, tel 0596 57 13 93.

Donderdag 18 februari; Activiteit: Bekijken en nabespreken van de documentaire Alles wat wij wilden, Aanvang: 20.00 uur.

Inhoud: Alles wat wij wilden is een documentaire van Sarah Mathilde Domogala over jonge ambitieuze mensen en de tol die ze achter de schermen betalen voor een schijnbaar perfect en succesvol leven. ‘Als je iets doet, dan wil je er toch heel goed in zijn. Als je dat niet bent dan moet je iets vinden waar je beter in bent dan anderen.’ The sky is the limit. Iedereen kan een ster zijn én mooi én populair. Waarom ben je dat dan niet? De documentaire biedt een verontrustende blik achter de schermen: hoe groter de illusie van uiterlijk succes, hoe wranger de eenzame uren thuis blijken. Aansprekend voor iedereen die de stress van het moderne leven kent, maar vooral ook voor twintigers en dertigers.

Informatie over deze avond: Tjalling Huisman, tjhuisman@kpnplanet.nl, tel 0596 57 13 93

Donderdag 25 februari; Activiteit: Een avond met Etty Hillesum (Middelburg 1914 – Auschwitz 1943), ingeleid door ds. Pieter Lootsma; Aanvang: 20.00 uur.

Inhoud: Elke dinsdagmorgen vertrok uit kamp Westerbork in Drenthe een goederentrein vol Joodse mensen richting Auschwitz. Op 7 september 1942 zat de negenentwintigjarige Etty Hillesum in deze dodentrein.

Vanaf ongeveer maart 1941 heeft  zij  een dagboek bijgehouden. Het is een boek geworden van meer dan 800 pagina’s. Pas vanaf 1980 is hier grote belangstelling voor ontstaan en wordt het in vele landen, van Nederland tot Japan, door diverse mensen bestudeerd.

We lezen deze avond met elkaar enkele van de dagboekteksten. Dit vanuit de vraag: Wat kan Etty Hillesum ons leren over ons leven en de vragen betreffende lijden, dragen, loslaten van oude geloofsvoorstellingen om plaats te maken voor nieuwe en misschien meer betrouwbare? Of m.a.w.: Hoe kan God meer plaats in mij/ons krijgen?

Voor kopieën van de te lezen teksten wordt gezorgd.

Informatie hierover: gerda.potze@telfort.nl, tel. 0596-785036

 

Donderdag 3 maart; Activiteit: Een avond over mediteren, ingeleid door ds. Just van Es; Aanvang: 20.00 uur.

Inhoud: Loslaten is iets dat je niet kunt doen of maken, net  als gelukkig worden, liefhebben, een goed mens worden of vertrouwen hebben.  Hoe meer je je er voor inspant, hoe verder je ervan af komt, lijkt het wel.  En toch kan het gebeuren. Want wat bij mensen onmogelijk is, kan bij God wel, zei Jezus.  Het is genade, zei Paulus.  Ook in het Boeddhisme leeft dit besef sterk. Onze inspanningen stuiten af op “een muur zonder poorten”, zegt het Zen-Boeddhisme.  Kun je dan niets doen?  Jawel, maar dat is dan wat het Chinese Taoïsme noemt “een doen dat geen doen is”(Wei wu wei).  Dat is waar we in meditatie mee bezig zijn. Of is meditatie dan met ons bezig? 

Informatie over deze avond: gerda.potze@telfort.nl , tel. 0596-785036

Donderdag 10 maart; Activiteit: De film Voor ik doodga bekijken en nabespreken.; Aanvang: 18.00 uur. Om het niet heel laat te laten worden beginnen we deze avond vroeg, met soep en (zelf meegebrachte) broodjes. Van tevoren aanmelden is fijn, zodat we weten hoe groot de pan met soep moet zijn: gerda.potze@telfort.nl , tel. 0596-785036.

Inhoud: Voor ik doodga, een film naar een boek van Jenny Downham uit 2007.

Tessa is zeventien jaar en weet dat zij geen achttien meer zal worden. Ze is ongeneeslijk ziek. Die tijd wil Tessa goed besteden. Dus maakt ze een lijst (bucket list) van tien dingen die ze absoluut nog wil doen voor ze doodgaat. Te beginnen met seks. En ze wil nog autorijden. En beroemd worden. En verliefd. Terwijl Tessa aan haar lijst werkt verergert haar ziekte en komt haar einde dichterbij.

Iedereen is welkom, maar vooral ook geschikt voor jongeren vanaf 15 jaar.

 

Donderdag 17 maart; Activiteit: Gedichten over loslaten bespreken; Aanvang: 20.00 uur.

Inhoud: Het lezen en bespreken van gedichten waarin het gaat over loslaten / losmaken / overgave. Dat hoeven zeker geen religieuze gedichten te zijn. Het kan poëzie zijn uit het Nederlands taalgebied, maar ook kan het om vertaalde gedichten gaan.

De bedoeling van deze avond is om een aantal van deze gedichten met elkaar te lezen, en te bespreken wat ze bij je oproepen.

Daarvoor is het nodig dat iedere deelnemer een gedicht meeneemt, dat hem / haar aanspreekt.

Informatie hierover : Tjalling Huisman, tjhuisman@kpnplanet.nl, tel 0596 57 13 93.