Suonare d’Amatori viert 20-jarig jubileum in stijl

Het symfonieorkest Suonare d’Amatori vierde de afgelopen weken zijn 20-jarig bestaan met twee feestelijke concerten. Zowel in de Petrus en Pauluskerk te Loppersum als in de Winschoter Vennekerk werd flink uitgepakt met muziek van Joseph Haydn en Ludwig van Beethoven.

Vóór de pauze was het orkest te horen in Haydns Symfonie nummer 95 en zijn Trompetconcert. De symfonie is grotendeels geschreven in mineur, maar is allesbehalve somber en vormde een passende ouverture op het programma. De instrumentengroepen klonken afwisselend quasiplechtig in unisono, of reikten elkaar gedreven de muzikale thema’s aan. De cellosolo in het derde deel was indrukwekkend door zijn intieme klank.

De gerenommeerde musicus Richard Visser was in Loppersum de solist in het bekende en dynamische Trompetconcert in Es-majeur. Tijdens het concert in de Vennekerk te Winschoten moest hij wegens trieste omstandigheden plotseling afzeggen, waardoor eerste trompettist van Suonare Frank Bos de trompetsolo voor zijn rekening nam. Het orkest vormde een betrouwbare bedding, waarin de bruisende trompetsolo schitterde.

Normaal gesproken wordt Suonare d’Amatori uitgenodigd door een koorvereniging om te begeleiden bij een oratorium of een ander muziekstuk voor koor en orkest. Ditmaal was het andersom en nodigde de jubilaris zelf – maar liefst twee – koren uit om de Mis in C-majeur, op.86 van Ludwig van Beethoven mee uit te voeren. Het bleek een zeer gelukkige keuze want Kamerkoor Arti Vocali en Collegium Musicum Loppersum waren samen goed opgewassen tegen de kracht en de dramatiek die Beethoven van de zangers vraagt. Daarnaast kon zo’n enorm koor van tachtig zangers de ontroering overbrengen, die zo’n romantisch werk kenmerkt. Ook de orkestbegeleiding is veeleisend, want Beethoven zette de gewijde tekst uiterst gevarieerd op muziek, waarbij hij een breed scala aan emoties wilde overbrengen. De vocale solisten (Caroline Cartens – sopraan, Petra Stoute – alt, Matevz Kajdiz – tenor en Jasper Leever – bas) droegen succesvol bij aan het festivalkarakter van de uitvoering.

De muzikale leiding was in handen van Jelke Hamersma, vaste dirigent van deze drie ensembles, die tussen de bedrijven door een persoonlijk momentum beleefde: tijdens de generale repetitie – op 18 november – van het concert in Winschoten werd hij door burgemeester Rodenboog van de gemeente Loppersum benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Dit lustrumproject was één van de drie evenementen die de provincie Groningen subsidieerde met betrekking tot het Activiteitenbudget Cultuur 2013-2016 voor het onderdeel Participatie Amateurkunst in 2016.

Volgend jaar gaat Suonare d’Amatori verder met Haydn, door op 1 april diens oratorium ‘Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze’ uit te voeren in de Nicolaïkerk te Appingedam, ditmaal met Toonkunstkoor Delfzijl.

Tekst: Robert Spannenberg