’t Wolhofke: een paradijs voor breiers en hakers

’t Wolhofke aan de Wijmersweg biedt een kleurrijk en veelzijdig assortiment aan haak- en breigarens. Eigenares Emma Frankruijter combineert haar winkel aan huis met een deeltijdbaan als verkoopster bij bakkerij Marinus. ‘Het is een uit de hand gelopen hobby. Maar hier droomde ik al jaren van.’

Op een regenachtige en donkere maandagavond is het even zoeken naar ’t Wolhofke aan de Wijmersweg 79, maar wanneer Emma Frankruijter opendoet, voel je je meteen welkom. Emma heeft sinds een jaartje een winkel aan huis in haak- en breiwol en de zaken gaan goed. ‘Ik heb altijd een bord bij de weg staan als ik thuis ben. Steeds meer klanten weten me te vinden.’

Emma heeft een behoorlijke klantenkring, die bij haar aan het juiste adres is voor met name garens van het merk Scheepjes. Haar winkel bestaat uit één kamer, die van vloer tot plafond is volgestouwd met kleurige garens die er bijna om smeken om geaaid te worden. Er is nog maar net plaats voor een werktafel en een paar stoelen, die op maandagavond bezet worden door de gasten van de Haak Maar Aan Avond, die Emma bijna elke maandag organiseert. ‘Ik kondig elke zondagavond op Facebook de openingstijden en de open avonden van de komende week aan.’

Eén van de gasten van de Haak Maar Aan Avond is Alberta, die enthousiast bezig is met het haken van een omslagdoek. ‘Emma heeft me vorige week leren haken, dit is mijn eerste project. Ik wist niet dat ik het kon,’ zegt ze trots. Emma breit ook wel, maar haar voorkeur ligt bij haken: ‘Ik vind het heel ontspannend en tegelijk ook leuk om creatief bezig te zijn.’ Die mening wordt gedeeld door de andere aanwezige haaksters. Marga en Heleen zijn, net als Alberta, oude bekenden van Emma. Marga is bezig met een gelukspoppetje. ‘Ik had een fotootje op Facebook gezet en ik kreeg direct allerlei bestellingen!’ lacht ze.

’t Wolhofke bestaat in november een jaar. Emma heeft met haar garens al op de kerstmarkt en op Lente in Loppersum gestaan en de zaken lopen goed. Ze begeleidt ook elke week een haakgroep in Oosteind. In haar winkeltje hangen ook werkstukken die te koop zijn; prachtige sjaals en babydekentjes. ‘Ik haak niet op bestelling, dat kost me teveel tijd. Maar als je eens iets bijzonders zoekt, kom dan vooral langs!’