Lopster vrouwen verslaan Stadjers bij dictee

Twee Lopster inwoonsters vielen maandag 16 oktober in de prijzen na het maken van het negende Grootscheeps Scheepsdictee in Groningen. Nicolette Scholten toonde zich de beste speller van de avond en won met slechts 21 fouten de eerste prijs. Angela Rijnen (30 fouten) eindigde op een haar na als derde na voormalig dichter van de Rijksuniversiteit Groningen, Sacha Landkroon (29 fouten).

Het Grootscheeps Scheepsdictee werd dit jaar voor de negende keer gehouden aan boord van de Josephina, het woonschip van bedenker en organisator Bob van Dijk aan de Reitdiepskade. Van Dijk, arts van huis uit, maar tegenwoordig vooral fanatiek speller, organiseerde eerder in ‘Herberg De Valk’ in Middelstum ook een aantal edities van het dictee. Nicolette Scholten en Angela Rijnen sleepten daar beurtelings een aantal keer de eerste prijs in de wacht. Maar hoewel zij strijdbaar naar Stad reisden, verwachtten zij in Groningen meer tegenstand. Het tweetal is daarom extra trots op het behaalde resultaat. “Loppersum kan zich meten,” is hun overtuiging. De wisseltegel, afgelopen jaar in bezit van Angela, ging over in handen van Nicolette.

Het Dictee bestond uit een lange en absurde tekst over Mozart en Bach die het Gronings Ontzet zouden hebben meegemaakt en daar de zege samen met de Stadjers vierden. Muziekrecensent Paul Herruer droeg het voor. Voor de specialisten, die jaarlijks uit het hele land komen om mee te doen, waren er extra moeilijke termen, meestal uit het Frans. Het Grootscheeps Scheepsdictee beleefde in Groningen zijn laatste editie. De bedenker ervan verhuist komend jaar, samen met zijn vrouw Albertien, naar Flevoland. “In de polder gaan we voort als Zuiderzeebodemdictee”, mailde hij de deelnemers de volgende dag. Nicolette Scholten en Angela Rijnen willen als Lopster delegatie in Flevoland hun positie graag verdedigen, liefst met nog meer liefhebbers van de Nederlandse taal uit Loppersum.

Muziekrecensent Paul Herruer lees het Grootscheeps Scheepsdictee voor