Alles over de Warmtepompen

“Alles over de Warmtepompen” is de titel van een themabijeenkomst op 29 januari in het gemeentehuis van Loppersum. De bijeenkomst is georganiseerd door het Buurkrachtteam Loppersum. Ernst Meijer van Groningen Woont Slim is de deskundige die daarvoor is aangetrokken.

Over warmtepompen wordt van alles beweerd. Afzenders van zinnige en onzinnige informatie tuimelen over elkaar heen. En de ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie – en dus ook van warmtepompen – staan niet stil.

In de komende jaren gaan we afscheid nemen van het aardgas. Nieuwe woningen worden al zoveel mogelijk aardgasvrij gebouwd en ook voor bestaande bouw zijn veranderingen op komst. De Gemeente Loppersum doet immers mee aan het landelijke project Aardgasvrije Wijken. Dit jaar begint de NCG de uitvoering van de versterking van een groot aantal woningen.

Gasloos?

Veel inwoners worden daardoor gedwongen om na te denken over mogelijkheden voor opwekking en gebruik van duurzame energie. Een warmtepomp kan daarbij een oplossing bieden. Een warmtepomp zet de warmte uit de bodem of de lucht en om in warm water. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en is een (deel)alternatief voor verwarmen met gas. Wie de warmtepomp combineert met het opwekken van elektriciteit met zonnepalen of windmolens is dan helemaal goed bezig. Uiteraard blijft gelden dat de nieuwe of versterkte woningen dan in de eerste plaats goed geïsoleerd moeten zijn.

Ernst Meijer van Groningen Woont Slim is onder meer deskundig op het gebied van warmtepompen. Zijn verhaal maakt het mogelijk om een goede keuze te maken voor elke situatie. Hij gaat in op de besparingsmogelijkheden, de technische prestaties, de aanschaf- en gebruikskosten, de subsidiemogelijkheden en de CO2-reductie. Uiteraard is er ruim gelegenheid voor het stellen van vragen. “Groningen Woont Slim” werkt samen met leveranciers/installateurs en beschikt ook over een toonzaal in Groningen, waar verschillende warmtepompen aanwezig zijn en bekeken en ‘beluisterd’ kunnen worden.

De lezing “Alles over Warmtepompen” begint om 19.30 uur in de Raadzaal van het Gemeentehuis. Aanmelding via buurkrachtloppersum@gmail.com is gewenst, want vol is vol.