Onder grote belangstelling is op maandag 5 mei op het Marktplein in Loppersum het gedenkteken ‘Wij gingen samen op’ onthuld. Het monumentje staat stil bij de periode in de Tweede Wereldoorlog dat een groep van 330 vluchtelingen uit het Limburgse dorp Arcen in Loppersum en omliggende dorpen verbleven. Arcenaar Piet Cup en Lopster Jan van Dijk onthulden samen het gedenkteken in aanwezigheid van wethouder Pier Prins.
Vier bestuursleden van de Stichting Heemkunde Arcen en enkele andere Limburgers waren aanwezig bij de onthulling en plechtigheid, evenals ruim vijftig belangstellenden uit Loppersum en de regio. ‘Het spijt ons dat het tachtig jaar heeft moeten duren, maar dit is onze blijk van dank,’ zei voorzitter Piet Cup tijdens zijn toespraak. Cup kwam in januari 1945 als zevenjarig jongetje in Loppersum omdat zijn dorp in de frontlinie lag en de bezetter de bevolking had geëvacueerd. Lopster Jan van Dijk smeedde een vriendschapsband voor het leven met enkele andere Arcenaren en was als vijftienjarige jongen in 1945 de eerste Lopster die na de bevrijding het bijna geheel verwoeste Arcen bezocht, met zijn vader op een motor.
Voorafgaand aan de onthulling hield ook Els Zwerver, de voorzitter van de Historische Vereniging Loppersum een korte toespraak: ‘Dit gedenkteken draait om de kern van menselijkheid, om zorgen voor elkaar. Laten we hopen dat deze periode in 1945 ons inspireert om ook vandaag of in de toekomst gastvrij en zorgzaam te zijn voor de ander, ook als we hem niet kennen.’
Vanuit Arcen was er veel belangstelling voor het monument en de Limburgers hebben een ruime bijdrage geleverd aan de financiering ervan. Ook het Fonds Eemsmond, Dorpsbelangen Loppersum en de gemeente Eemsdelta droegen bij aan de totstandkoming. De Historische Vereniging Loppersum heeft de realisatie het monumentje georganiseerd.
Het gedenkteken bestaat uit een sokkel van Groninger kloostermoppen, gemetseld door de aannemer Marcel Frankruijter. Daarbovenop is een glassculptuur geplaatst die is gemaakt door de Lopster kunstenaar Peter van der Beek. ‘Wij gingen samen op’ verwijst naar de twee sporen voetstappen die te zien zijn in het glas: ze komen in het midden samen, lopen een tijdje parallel aan elkaar en gaan daarna weer uit elkaar.
In een speciale extra editie van de Lopster Kroniek, het blad van de Historische Vereniging Loppersum, staat een uitgebreid artikel over het verblijf van de evacués in Loppersum. Het blad is verkrijgbaar in het Cultuurhistorisch Centrum aan de Hogestraat 17 of via de website van de Historische Vereniging Loppersum.
Foto: Geert Boiten