Zorgcoöperatie van start

ZORGCOÖPERATIE LOPPERSUM GAAT VAN START

Op donderdag 8 mei, 13.30 uur, gaat de dienst ‘’ Onderlinge Hulp’ van  Zorgcoöperatie Loppersum officieel van start. De aftrap vindt plaats in het gemeentehuis. Het bestuur van ZcL zal aan de wethouders Pier Prins en Bé Schollema de eerste ‘telefoonkaart’ aanbieden. En daarna zullen alle leden hun kaart in de bus krijgen.

Op de kaart staan alle gegevens die een aangesloten lid nodig heeft, wanneer hij of zij een hulpvraag heeft. Zoals het telefoonnummer en de tijden dat kan worden gebeld.

Achter de telefoon zit de coördinator. Zij heeft een legertje van mensen achter zich staan, die van alles in de aanbieding hebben. Leden kunnen dan ook met allerlei vragen bellen: incidentele hulpvragen, zoals een schilderijtje aan de muur hangen, een aanvraag voor bijzondere bijstand indienen, hulp bij het opstellen van een sollicitatiebrief, de vuilniscontainer aan de weg zetten, een uurtje oppassen, een boodschap doen of een bezoek aan het ziekenhuis (tegen onkosten). Maar ook meer structurele vragen kunnen aan de coördinator worden voorgelegd. Zo zijn er voldoende mensen die iemand regelmatig willen bezoeken. Er zijn leden die het leuk vinden om iemand voor te lezen. Anderen zijn bereid om geregeld – samen – te koken en samen te eten, om wekelijks iemand te begeleiden naar de bibliotheek of er samen op uit te gaan in de auto – bijvoorbeeld langs de koolzaadvelden. Alles kan. Zolang vraag en aanbod maar op elkaar afgestemd kunnen worden. Het gaat om sociale en praktische hulp aan elkaar en aandacht voor elkaar. Natuurlijk is de coöperatie niet bedoeld voor professionele diensten en zorg, daarvoor zijn de bedrijven en organisaties als Thuiszorg en Buurtzorg.

De kersverse coöperatie groeit als kool. In korte tijd is het aantal leden gegroeid tot het respectabele aantal van 160, boven elke verwachting. Van deze 160 leden hebben ongeveer honderd aangegeven hulp te willen geven waar dat nodig is.  Voorzitter Joop Belderok is er trots op dat er zoveel bereidheid is in het dorp. Ook is hij blij dat er een goed contact is met de gemeente en met de thuiszorgorganisaties. Hoewel de coöperatie nog niet officieel van start is gegaan, is er al wel ‘proefgedraaid’. Op een paar hulpvragen is al ingegaan. Tot volle tevredenheid van zowel de vrager als de aanbieder.

Belderok benadrukt dat de coöperatie niet alleen bedoeld is voor ouderen. Iedereen die ouder is dan 18 jaar en in het dorp Loppersum woont, kan lid worden.

Voor meer informatie:

Koos Klungel
Wirdumerweg 18,
9919 HD Loppersum
0596 572868
info@zorgcooploppersum.nl
www.zorgcooploppersum.nl