4-Mei herdenking in Loppersum

Op 4 mei herdenken wij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogsgeweld sindsdien. Ook familieleden van de oorlogsslachtoffers en militairen uit het dorp Loppersum die zich inzetten voor vredesmissies zullen aan deze plechtigheid meedoen. Het programma begint om 18.55 in de Petrus en Pauluskerk. Vanaf 18.50 is de inloop. De opening wordt verricht door Cissy Bronts namens Dorpsbelangen Loppersum en Bert-Jan Huizing zal namens de Gemeente Loppersum een toespraak houden. De kinderen van beide basisscholen Beatrix en Roemte zullen voordrachten houden en aansluitend is er een muzikaal intermezzo van pianiste Lotte Klunder.

Om 19.20 wordt er opgesteld voor de stille tocht. De route die gelopen gaat worden is vanaf het Marktplein, Nieuwstraat, Hofstraat naar de Begraafplaats. We staan stil bij de graven van de Australische piloot Snape, de omgekomen familie Nienhuis tijdens de Bevrijding , plaquette Joodse Begraafplaats en graven van de Verzetsmensen Foppe Baron en Bouwe Jacob Nieuwenhuis. Aansluitend begeleid Muziekvereniging ‘Loppersum’s Harmonie de deelnemers van de tocht weer terug via de Nieuwstraat naar het Marktplein.

Om 19.58 zal het ‘Taptoe Signaal’ worden gespeeld en is het om 20.00 2 minuten stil. Aansluitend speelt Loppersum’s Harmonie het Wilhelmus.

Een krans wordt gelegd door Bert-Jan Huizing namens de Gemeente Loppersum, door Vluchtelingenwerk, door het Oranje Comité en door de basisscholen. Daarna is er gelegenheid voor het leggen van bloemen. Voor de kinderen is er een roos die zij bij het monument kunnen neerleggen.

Na afloop wordt er door de Vereniging Dorpsbelangen koffie, thee en voor de kinderen limonade aangeboden in de Petrus en Pauluskerk en is er gelegenheid tot napraten. Ook is er een tentoonstelling te bewonderen die is ingericht door de Historische Vereniging, aangevuld met werkstukken die door de leerlingen van de basisscholen gemaakt zijn.

Bekijk hieronder de film van de Herdenking van 2015.