Nutslezing over het Drentse Esdorpenlandschap

Op dinsdagavond 24 januari om 20 uur zal prof. dr. Theo Spek in het Dorpshuis een lezing houden over het Drentse Esdorpen­landschap. Bijna iedereen is wel eens hier geweest met zijn hunebedden, heidevelden, Saksische boerderijen en brinken. Op bijna iedere plek merk je dat dit een eeuwenoud landschap is, nog ouder zelfs dan het Groninger wierdenlandschap. Op tal van plekken in Drenthe zijn de sporen van dit verleden nog goed afleesbaar in het landschap.

Prof. Theo Spek, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, doet al meer dan twintig jaar onderzoek naar de geschiedenis van dit Drentse landschap. In zijn lezing zal hij vóór de pauze vertellen over het prehistorische landschap van Drenthe. Na de pauze bespreekt hij het landschap in de historische tijd, waarbij vooral de landbouw veel aandacht krijgt. Hij illustreert zijn lezing met meer dan honderd prachtige dia’s. Toegang is gratis, maar niet-leden worden verzocht zich vooraf aan te melden via 0596-571658 of nutloppersum@gmail.com.