49ste gouden munt gevonden in Loppersum

Aan de schat van 48 gouden munten die in september 2016 in Loppersum werd gevonden, is een 49e exemplaar toegevoegd. Amateurarcheologen Aldwin Wals en Nanco Bos vonden de munt eind juni op de stortbult met afgegraven wierdegrond, even buiten de dorpsgrenzen van Loppersum. Op dinsdagmiddag 12 september werd de munt op het Provinciehuis aangeboden aan gedeputeerde Fleur Gräper.

Wals en Bos zochten namens de AWN in opdracht van de Provincie. “We hadden het vermoeden dat er op de stortbult misschien nog een deel van de schat kon liggen. De munten zijn wettelijk eigendom van de Provincie en we kregen een budget voor drie dagen intensief zoeken: een graafmachine spreidde de grond laagje voor laagje uit en Nanco en ik gingen er zorgvuldig met de metaaldetectoren overheen. Al meteen op de eerste middag was het prijs.”

De munt hoort vrijwel zeker bij de goudschat van 48 munten; het is een goudgulden uit de regio Dortmund uit de periode 1470-1480, met aan de kopzijde de beeltenis van keizer Frederik III. De andere 48 munten, eveneens goudguldens, komen ook voornamelijk uit het Heilige Roomse Rijk, het gebied dat nu ongeveer Duitsland beslaat. Deze 49e munt is wel de oudste van alle; de datering van de andere munten ligt grofweg tussen 1500 en 1592.

Wals en Bos zijn er vrij zeker van dat er geen gouden munten meer op de stortbult liggen. “We hebben echt alles uitgekamd, maar je weet natuurlijk maar nooit. Vijftig zou wel een mooi getal zijn.”

Deze munt gaat, net als als de andere, naar het Archeologisch Depot in Nuis. De complete muntschat zal op 14 oktober, tijdens de Dag van de Groninger Geschiedenis, te bezichtigen zijn in het gebouw van de Groninger Archieven.

Zoekmiddag

Kinderen tussen de vier en zestien die zelf toch nog op zoek willen naar de 50e munt of naar andere historische objecten in de stortbult, kunnen op zaterdag 16 september meedoen aan een Archeologische Zoekmiddag, die wordt georganiseerd door de Historische Vereniging Loppersum. Voor meer informatie: info@hvloppersum.nl.