Gastheren en -dames gezocht voor tentoonstelling Oeds de Leeuw Wieland

Foto: Janna Bathoorn

Op 29 juni gaat een tentoonstelling over de bekende architect Oeds de Leeuw Wieland (1839-1919) van start. Overal in Loppersum staan huizen die door hem ontworpen zijn. Denk aan de statige huizen aan de Stationslaan en aan de Kruisweg, maar ook aan Spoorzicht, villa Welgelegen en de arbeidershuisjes van Middenstraat 10, 12 en 14.

De tentoonstelling over ‘Oeds’ wordt georganiseerd door Stichting Berlagehuis Usquert in de reeks Noordelijke Architectenportretten. Ze is te bekijken in het stationsgebouw van Loppersum met als nevenlocatie de schuur en het koetshuis van boerderij Oezingaweer, ook een ontwerp van Wieland.

Gastheren en -dames gezocht

De organisatie is op zoek naar gastdames en -heren die willen helpen bij de kaartverkoop, het wegwijs maken van bezoekers en toezicht houden. Kennis van architectuur is geen vereiste, interesse des te leuker.

In totaal worden er ongeveer 30 vrijwilligers gezocht, die het leuk lijken om op een aantal dagen (do t/m zo van 11.00 tot 14.30 en/of van 14.30 tot 17.00 uur) een aantal uren te komen helpen. Invulling is grotendeels flexibel en naar eigen wens. Meer informatie is te vinden op de website van de Historische Vereniging Loppersum.

Over de tentoonstelling

De tentoonstelling geeft een beeld van het leven en vooral de werken van Lopster architect Oeds de Leeuw Wieland (1839-1919), met daarnaast een beknopte geschiedenis van de boerderijbouw in Groningen. Het bouwkundig oeuvre van Wieland, met minstens zo’n 185 bouwwerken op zijn naam, is veelzijdig. Hij maakte gebruik van de in zijn tijd ‘actuele’ bouwstijlen. Zijn werk kenmerkt zich door uitbundige versieringen: erkers, hoektorentjes, balustrades en verschillend gekleurde bakstenen. Loppersum is een dorp met architectonische allure, en dat is niet in de laatste plaats te danken aan Oeds de Leeuw Wieland.

Maar Loppersum is ook het epicentrum van de mijnbouwschade door de Groningse gaswinning, en daarmee loopt nu juist het gebouwde erfgoed dat Oeds ons heeft nagelaten gevaar. Twee kunstenaars, Jantine Koppert (ruimtelijk en beeldend) en Aletta Becker (geluid) geven in de schuur van boerderij Oezingaweer uitdrukking aan wat in dit gebied gevoeld en beleefd wordt.