Brandweer Loppersum wint brandweerwedstrijden

Afgelopen zaterdag vond er in Winschoten een brandweerwedstrijd plaats. Deze wedstrijd werd georganiseerd door brandweer Winschoten en leden van de ABWC (Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité).

Scenario

In de kerk is een afscheid dienst gaande van de 100 jarige “ome Dirk” waar zich op dat moment een 50 personen bevinden. Daarbij maakt een band muziek terwijl de brandweer het terrein op rijdt. De dominee is met de dienst bezig. Men heeft niets door dat er in de keuken een “vlam in de pan” is geweest.

De beheerder van de kerk is druk doende met de soep, warme hapjes en broodjes voor de gasten na de dienst. Terwijl hij de frituurpan aan zet voor de lekkere hapjes vliegt deze in de brand. Hij probeert het vuur te doven maar een blusdeken is niet voorhanden, na een paar minuten doet hij de deksel erop. Maar loopt hierbij wel brandwonden op.

Hij belt de brandweer maar waarschuwt de mensen in de kerk niet. Hij verteld aan de centralist dat hij een vlam in de pan had maar inmiddels is gedoofd. Er is nogal wat rookontwikkeling en daarom hoest hij aan de telefoon. De brandweer meld zich in krijgt het bericht te horen dat er een vlam in de pan is geweest en dat het in de keuken van de kerk is gebeurt.

De brandweer krijgt info omtrent het kerkgebouw, met zalen erachter die voor allerlei doeleinden worden gebruikt. Er staat een bord voor de hoofdingang van de kerk met de tekst erop “afscheidsdienst Ome Dirk 100 jaar” Ook staat er een lijkwagen naast de kerk. De aandacht wordt gewekt door de beheerder die aan zijkant van de kerk loopt en schreeuwt en hoest.

Hij verteld dus dat er een vlam in de pan is geweest in de keuken en dat hij de deksel er na ongeveer minuut of 3 heeft op gedaan. Hij kan precies vertellen waar de keuken zich bevindt. I.v.m. brandwonden is het zaak dat hij gelijk wordt gekoeld want het is zeer pijnlijk. Als dit na 2 minuten niet wordt gedaan is dit natuurlijk te laat en gaat het nog meer pijn doen, en wordt meneer zweterig en dreigt om te vallen, collaps door de pijn.

Als ze vragen wat er in de kerk gaande is zegt hij dat het een afscheid ’s dienst is van de 100 jarige “ome Dirk” waar nu een man of 50 zitten een band, de dominee en ome dirk natuurlijk. Besluit de brandweer de kerkte ontruimen…. Maar gaan ze eerst ontruimen ja dan heb je paniek en willen de gasten ome Dirk ook mee naar buiten hebben.

Uitslag

Een samengestelde ploeg van de korpsen Uithuizen, Delfzijl, Loppersum en Middelstum spelend onder de naam Loppersum scoorde volgens de jury het beste op de TAS/HD-baan. Gevolgd door brandweer Wagenborgen (tweede) en brandweer Delfzijl (derde). Deze drie korpsen zijn door naar de volgende ronde welke op zaterdag 11 mei gespeeld wordt in Leek.