Warmtenet in Loppersum geintroduceerd

Een grote stap voor een kleine gemeente. Zo noemde wethouder Bé Schollema het (vergevorderde) plan om een warmtenet aan te leggen, voor de woningen aan de Molenweg en Schoolstraat. Nee, het is geen hogere wiskunde, voorbeelden zijn er natuurlijk al. En ja, het is maar een piepklein stapje in de enorme energietransitie die ons nog te wachten staat. Maar alle stappen die we kunnen zetten, moeten we zetten. Tjitse Mollema, voorzitter van LOPEC, had bewondering voor de inzet van de gemeente die bijzonder handig is in het binnenhalen van subsidie. Daardoor hoeft aansluiting op het warmtenet de bewoners niets of weinig te kosten en levert het veel op. Juist voor de bewoners van de veelal nog niet versterkte of verduurzaamde panden in die straten.

Op 27 juni gaf ambtenaar duurzaamheid Willy Jansen een eerste verhelderende presentatie aan belangstellenden. Waar aan het begin van de avond op z’n best sprake was van een afwachtende houding, werd gaandeweg spontaan meegedacht en werden er goede en kritische vragen gesteld. Vragen die niet alleen gingen over de gevolgen voor de bewoner en de mogelijke kosten, maar ook vragen in het algemeen: hoe duurzaam is het verstoken van snoeihout? Hoe lopen die leidingen en gaat dat niet ten koste van bomen in de straat? Gaat de straat weer op de kop? Moeten we in het ergste geval hout halen van verweggistan en hoe niet-duurzaam is dat dan wel niet?

Na nog twee informatieavonden op 3 en 4 juli, gaat de gemeente bij alle bewoners persoonlijk langs. Met zo’n aanbod, aldus Schollema, dat je gek bent als je er niet op ingaat.