Boekpresentatie kampherinneringen Corrie Nienhuis

Op zondag 3 november verschijnt het boek Leven tussen hoop en wanhoop dat werd samengesteld door Frieda en Marten van der Molen aan de hand van aantekeningen van de Lopster Corrie Nienhuis.

Corrie Nienhuis, geboren op 16 maart 1897 in Loppersum, werd als Rode Kruisverpleegster in 1928 uitgezonden naar Nederlands-Indië, waar ze in diverse militaire hospitalen werkte. In 1941 belandde ze in een Japans interneringskamp. Na haar bevrijding in augustus 1945 werkte ze weer in het hospitaal in Makassar tot haar terugkeer naar Nederland in 1946. Na een dienstbaar en bewogen leven, stierf Corrie op 89-jarige leeftijd in Groningen.

In 1928 wordt Cornelia (Corrie) Nienhuis als Rode Kruiszuster uitgezonden naar Nederlands-Indië. Haar in het geheim gemaakte aantekeningen, beginnend op 22 december 1941, over de aanval op Pearl Harbor tot en met de capitulatie van Japan, hebben geleid tot haar dagboeken op rijm die de kern vormen van dit boek. Uniek is dat dit vanuit vrouwelijk perspectief en niet vanuit militair oogpunt is beschreven. Ook noemt ze de maatschappelijke verhoudingen. Corrie geeft een gedetailleerde indruk van drie en een half jaar leven en werken in de Japanse interneringskampen Malino en Kampili op Zuid-Celebes. Het sterven van zoveel kinderen raakt haar diep en groot is haar angst voor bombardementen. Haar beroep is zwaar, maar helpt haar te overleven.

Frieda en Marten van der Molen waren zo onder de indruk van Corries leven dat zij besloten haar verhaal aan de wereld te vertellen. Het resultaat is een uitgebreide biografie met dagboekfragmenten en gedichten van Corrie zelf.

“Als ik er niet meer ben, mogen mijn dagboeken geopend en gepubliceerd worden, want de wereld moet weten hoe erg het was.” – Corrie Nienhuis

Boekpresentatie

De boekpresentatie vindt plaats op zondag 3 november om 14:30 uur in de Vredekerk, Burgemeester van der Munnikstraat 16. Aanmelden is gewenst, via het mailadres van Frieda en Marten van der Molen: mhvdmolen@yahoo.com.