Lodewijk Asscher in Loppersum

Afgelopen dinsdag was landelijk PvdA-voorman Lodewijk Asscher op bezoek in de nieuwe gemeente Eemsdelta. Met inachtneming van de coronamaatregelen werden Delfzijl, Appingedam en Loppersum bezocht en uitleg gegeven over de investeringsagenda van € 50 miljard om Nederland uit de crisis te helpen. Bij zijn inleiding gaf lijstrekker Bé Schollema aan blij verrast te zijn met de investeringsagenda. “Het is tijd voor een nieuwe visie op de manier waarop we uit een crisis komen. Deze agenda laat mensen en gebieden die vaak te weinig mee profiteren van politieke oplossingen juist wel zien dat het anders kan en soms anders moet”.

Na bezoekjes in Delfzijl en Appingedam kwam Asscher langs bij het zoutwaterbad KP Zijl. Voorzitter Chris Bultje nam de delegatie mee in de geschiedenis en de toekomst van het beroemde bad. Bij het bad waren ook een viertal leerlingen van het Kindcentrum Loppersum aanwezig om Asscher hun belevingen rond het verhuizen naar een tijdelijke en uiteindelijk nieuwe bevingsbestendige school te vertellen. Bijzonder openhartig werd het verlies van de bestaande scholen en het betrekken van een nieuw gebouw vanuit het beeld van de kinderen verteld. Waarbij ook corona en onzekerheden over versterking van het huis waarin je woont werden benoemd.

Steunpakket

Asscher gaf aan het eind van het bezoek aan dankbaar en geïnspireerd te zijn door de inhoud van het bezoek. Het bezoek paste tevens uitstekend in de boodschap van de PvdA op deze dinsdag in augustus: er is een steunpakket van minimaal 50 miljard nodig om Nederland uit de coronacrisis te helpen. Problemen op de arbeidsmarkt, rond sociale woningbouw, kunst en cultuur maar ook het ontbreken van een snelle treinverbinding met Noord-Nederland (de Lelylijn) zijn onderdeel van dit plan. Samen met de lokale afdeling PvdA Eemsdelta werd geconstateerd dat een stevig budget met visie gebracht ook voor de toekomst van de nieuwe gemeente Eemsdelta onlosmakelijk verbonden zal moeten zijn met een stevig sociaal democratische vertegenwoordiging in de nieuwe gemeente.