‘Kleintje Achter de Lagestraat’ aan ’t Hoge Heem

Vorig jaar september ging het bekende evenement Achter de Lagestraat in Loppersum niet door. Ook dit jaar gaat het niet gebeuren. Maar aanstaande zaterdagmiddag is iedereen welkom aan ’t Hoge Heem. Een soort Achter de Lagestraat in het klein, op een andere plek. Met een terras en live muziek van het duo Iris en Eddie Rijnsewijn.

Lokale kunstenaars, zoals Anneke Bakker, Meny Noordhof en Tineke Knapper, exposeren met schilderijen. Jan Schoffelmeijer maakt soms spectaculaire ruimtelijke werken van allerlei verschillende (recycle) materialen. Willem Vegter is als fotograaf pas in Loppersum komen wonen, waar hij een fotostudio is begonnen. Stiena en Annemiek Wassenaar hebben een bijzonder project: een combinatie van beeld en taal.

Iris Rijnsewijn is een groot zangtalent. Ze treedt al jaren op tijdens het evenement Achter de Lagestraat en de organisatie is blij dat ze bereid is nu ook bij ’t Hoge Heem te zingen. Haar vader Eddie Rijnsewijn begeleidt haar met de gitaar.

Natuurlijk is het dorpsterras weer open. Behalve gratis koffie, thee en ranja heeft de Bedrijvenvereniging Loppersum ijsjes ter beschikking gesteld. Stichting Help Afrika laat kinderen pinda’s stampen en er zijn artikelen te krijgen van De Guldenroede en de molen De Stormvogel. En wie weet komt de toneelvereniging Sappho de bezoekers verrassen.

Het mini-evenementje is de afsluiting van zes zaterdagen reuring. Stichting Dorpsbelangen Loppersum heeft in vier leegstaande appartementen een groei-expositie gebouwd, waar verenigingen en bewoners hun dromen over de toekomst hebben kunnen verbeelden. Deze expositie moet uitmonden in een toekomstvisie voor Loppersum. Maar bij een expositie hoort een catalogus. Normaal gesproken liggen de catalogussen bij de opening van een expositie klaar. Hier kan die pas bij de sluiting uitgereikt worden. Het wordt een bijzonder boekwerkje: het startdocument voor de toekomstvisie van Loppersum.