Bevrijding van Loppersum

Op woensdag 20 april is het 77 jaar geleden dat het dorp Loppersum door Canadese militairen is bevrijd. Het Lopster Comité 4 Mei wil dit heugelijke feit graag vieren door u te vragen die dag (vanaf 07.00 uur) de vlag uit te steken. Op dit tijdstip zullen de kerklokken van de Petrus & Pauluskerk vijf minuten lang te horen zijn om extra aandacht te schenken aan deze bijzondere dag.

Helaas zijn er tijdens de bevrijding van het dorp ook slachtoffers te betreuren geweest. De Canadese soldaat Francis Welburn overleefde de bevrijdingsdag niet. Drie leden van de familie Nienhuis, die aan de Nieuwstraat woonden, kwamen om het leven door een granaatinslag en twee leden van de familie Schaaphok, die aan de Wijmersweg woonden, zijn ook door een granaatinslag om het leven gekomen.

Bij de plaquette ter nagedachtenis aan 7 gesneuvelde Canadese militairen, die tijdelijk op de Algemene Begraafplaats hebben gelegen (waaronder Francis Welburn), bij het graf van de omgekomen leden van de familie Nienhuis en bij de gedenksteen op het zgn. armenlap zullen de leden van het comité bloemen neerleggen.

Om 13.00 uur zal er bij de voormalige woning van de familie Nienhuis aan de Nieuwstraat 11 een korte plechtigheid worden gehouden om te gedenken dat rond dit tijdstip op 20 april 1945 moeder, vader en het jongste zoontje slachtoffer zijn geworden als gevolg van die noodlottige granaatinslag.