Brandweer leest voor in bibliotheek

Op woensdag 4 mei rukt de brandweer uit naar de bibliotheek in Loppersum. Hier wordt vanaf 15.00 uur voorgelezen uit het prentenboek ‘LappaPIEP’. Ook wordt er geknutseld en krijgen kinderen antwoord op al hun brandweervragen.

Hoe is het om brandweerman of -vrouw te zijn? Waarom zijn rookmelders zo belangrijk? En wat moet je eigenlijk doen als thuis de rookmelder piept? De komende maanden krijgen kinderen, (groot)ouders en andere bezoekers van onze Groningse bibliotheken antwoord op deze en vele andere vragen.

Sinds oktober rukt de brandweer regelmatig uit naar de bibliotheken in de provincie. Niet met sirenes, wél met het boekje Lappa PIEP en een dosis kennis over brandveilig leven.

Ook voor volwassenen is een bezoek aan de bibliotheek op deze middag zinvol. Voor hen is er van 15.30 tot 17.00 uur een loket voor alle vragen over brandveilig wonen. Door voorleesmiddagen te combineren met een brandveiligheidsspreekuur, leren kinderen én volwassenen meer over het brandveilig(er) maken van hun huis. De kinderen gaan natuurlijk niet met lege handen naar huis én kunnen het Lappa PIEP-boekje winnen.

Lappa PIEP: interactief prentenboek
Lappa PIEP is een prentenboek over brandveiligheid, zonder dat het eng wordt. Wat het boek extra speciaal maakt, is dat het tweetalig is uitgevoerd: in het Nederlands en in het Grunnegs. In de illustraties zijn ook typisch Groninger items te vinden. Het interactieve prentenboekje met vriendenvragen en een doe-opdracht is geschikt voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar en te leen in alle Groninger bibliotheken en schoolbibliotheken. 

Krachten bundelen voor brandveilig leven
Biblionet Groningen en Brandweer Groningen hebben elkaar – beide met een eigen maatschappelijke taak – gevonden op verschillende terreinen. Waar de een staat voor een leven lang leren en ontdekken, staat de ander voor een (brand)veilige Groningse maatschappij. Twee missies die heel goed zijn te combineren op het gebied van informatie, educatie en plezier in lezen.