Zondag: Herdenking Holocaust

De Internationale Holocaust Herdenking is elk jaar op 27 januari, de dag dat Auschwitz in 1945 werd bevrijd. In Nederland herdenken we de meer dan 102.000 (uit Nederland afkomstige) Joodse, Sinti- en Roma-slachtoffers van het Naziregime elk jaar op de laatste zondag van januari. Deze Nationale Holocaust Herdenking vindt plaats in het Wertheimpark bij het Auschwitzmonument. De laatste jaren wordt deze herdenking op de nationale televisie rechtstreeks uitgezonden.

Ook in Loppersum wil het 4 Mei-comité stilstaan bij die zwarte bladzijde uit onze geschiedenis en herdenken dat vijftien in Loppersum geboren Joden zijn omgekomen, vermoord in de concentratiekampen Auschwitz en Sobibor. In Loppersum woonden, ten tijde van WO2, drie Joodse dorpsgenoten die gelukkig allen de oorlog hebben overleefd, hoewel van enkelen bijna alle familieleden zijn omgekomen.

Het comité nodigt een ieder uit om zondag 29 januari om 13.30 uur in ‘Ons Dorpshuis’ in Loppersum samen te komen. De vijftien omgekomen Lopster Joden zullen worden herdacht. Ook zal worden stilgestaan bij Jacob van Haren. Dit Joodse slachtoffer van de Holocaust (uit Middelstum afkomstig) ligt begraven op het joodse gedeelte van de Algemene Begraafplaats.
Het is uiteraard vrij uitzonderlijk dat een slachtoffer van de Holocaust een graf heeft gekregen in Loppersum.

Na dit gedeelte van de herdenking zal de wandeling naar de Algemene Begraafplaats gaan. Natuurlijk gaan we langs het graf van Jacob, om vervolgens uit te komen bij de herdenkingsplaquette. Na een minuut stilte kan een ieder op de tegel bij de plaquette een wit steentje leggen.

Tijdens deze Holocaust Herdenking zal op verschillende momenten Taras een muzikaal optreden verzorgen. De groep Taras is samengesteld uit Oekraïnse vluchtelingen die in Loppersum verblijven.

De herdenking wordt door het 4 Mei-comtié Loppersum georganiseerd. Dit comité bestaat uit leden afkomstig van Stichting Dorpsbelangen Loppersum en de Historische Vereniging Loppersum.

foto: Stoffer Reiffers