Bijna 300 deelnemers aan 16e Lopster Torenloop

Afgelopen zaterdag werd de Lopster Torenloop voor de 16e maal gelopen. De Lopster Torenloop, dit jaar voor het laatst deel uitmakend van het Huis & Hypotheek Ommelander Loopcircuit, was na de loop in Stedum en Middelstum, alweer de 3e loop in dit populaire loopcircuit.

Ruud Venema en Hermien Hoekstra waren voor Lopsternijs aanwezig bij de Lopster Torenloop en maakten deze reportage:

Nadat de dag eerst wat somber begon werd uiteindelijk onder prima weersomstandigheden, de Lopster Torenloop verlopen. Klokslag zes uur werd “onder de door Pé en Rinus bezongen olle Lopster Toren” het eerste startschot gegeven voor de kidsrun.

Ruim 90 jeugdige lopers, uit de groepen 1 t/m 8, begonnen met veel enthousiasme en inzet aan hun Lopster Torenloop met allemaal het doel om de felbegeerde medaille te bemachtigen. Voor de eerste 3 snelste lopers van iedere categorie stond een fraaie beker op hen te wachten onder de Lopster Toren.
Deze winnaars waren:
Groep 1-2 Jongens: 1e Daley Groenewege 2e Justin Frankruijter 3e Daan de Boer.
Groep 1-2 Meisjes: 1e Tess van der Beek 2e Anouk Marinus 3e Veerle ten Dam. (De uitslag van de meisjes groep 1 en 2 moest helaas gecorrigeerd worden na het intensief bekijken van diverse video-opnames)
Groep 3-4-5 Jongens: 1e Roene de Roo 2e Gijs ten Dam 3e Luuk Huiskens.
Groep 3-4-5 Meisjes: 1e Ispa Gözel 2e Isa Dammer 3e Thirza Zijlstra.
Groep 6-7-8 Jongens: 1e Lars ten Dam 2e Ruben Balkema 3e Tije Doff.
Groep 6-7-8 Meisjes: 1e Anneloes Veldman 2e Ruth Sebastian 3e Tess Dammer.
Tussen de jeugdloop en de recreatieve en wedstrijdloop vond de inmiddels traditionele NulpuntNul estafette plaats. Dit jaar waren er vier teams welke zich hadden opgegeven voor deze estafette. De teams van B.E.D.U.M, team Bloedje Fanatiek, team Last Minute en De Wereldwinkel gingen al rennend met een, alcoholvrij drankje gevulde, bierpul om de Lopster toren. De bedoeling was om een met een nog zoveel mogelijk gevulde bierpul, het overgebleven drankje over de finish te brengen op het Marktplein. Het was een hilarische en felle strijd, welke als uiteindelijke winnaars het team Last Minute opleverde. Zij mochten, na een nauwkeurige meting van het overgebleven drankje, de wisselbokaal dit jaar overnemen, van de winnaars van de laatste editie in 2022, Aristo Promotions.

Rond de klok van zeven uur werd het startschot gegeven door (oud)dokter Booij, die 50 jaar als dorpsdokter fungeerde in Loppersum en inmiddels is gestopt met zijn werkzaamheden. Ruim 190 recreatieve en wedstrijdlopers konden nu ook aan hun 5 en 10 km loop beginnen.

De lopers volgenden nagenoeg dezelfde route als vorig jaar in en om het fraaie dorp Loppersum. De organiserende MFAC Loppersum was wel genoodzaakt een kleine aanpassing aan de route te doen. I.v.m. wegwerkzaamheden kon er dit jaar namelijk niet via de Lagestraat worden gelopen, dus werd de route iets omgelegd en gingen de lopers nu vanaf de Wijmersweg via Schipsloot, laatste gedeelte Lagestraat naar de Hogestraat vanwaar start/finish op het Marktplein werd bereikt. Deze aanpassing deerde de deelnemers echter niet, en na ruim 17 minuten was het Harm Schoonveld uit Bedum die als eerste de start/finishlijn op het Marktplein passeerde en begon aan zijn 2e ronde van 5 km.

In deze 2e ronde werd hij fel op de huid gezeten door Gideon Douma uit Appingedam en Gerben Verweij uit Leens. Uiteindelijk bleek dat “Damster” Gideon Douma de langste adem had en hij won dan ook overtuigend deze 16e editie van de Lopster Torenloop in een mooie tijd van vijfendertig minuten en drieënveertig seconden. Op de 2e plaats eindigde Gerben Verweij (36.05) voor Harm Schoonveld (36.12), die uiteindelijk het 3e treetje op het podium mocht beklimmen.

Bij de vrouwen bleek dat Renske Linstra uit Groningen zich prima op haar gemak voelde in de straten in en rondom Loppersum. Onder de aanmoediging van het publiek, en de klanken van de Lopster Streetband LOS, werd zij in een mooie tijd van achtendertig minuten en vijfenveertig seconden gehuldigd als winnares van deze Lopster Torenloop. Het zilver was voor Annemarije Souer uit Bedum (41.35) en het brons was voor Delfzijlster atlete Janny Dammer. (47.19)

Bij de heren 40+ werd Barry Bronsema (35.50) uit Meedhuizen eerste, gevolgd door Chris Ruigendijk uit Woltersum (38.48) en Erwin Klaassen (39.32) uit Gasselte.

Bij de heren 50+ werd Frank Marks (39.29) uit Groningen eerste, tweede was Peter Meijer (39.34) uit Bedum en derde werd Edward Pechler (40.31) eveneens uit Bedum.

Bij de heren 60+ werd Siemon Hinrichs (41.17) uit Delfzijl eerste, tweede was Klaas Bijsterveld (44.33) uit Sauwerd en derde werd Auke Douma (44.51) uit Appingedam.

Bij de vrouwen 40+, werd Femke Veldman (42.50) uit Delfzijl eerste, Mariska Bosch (48.33) uit Appingedam werd tweede en Marinda Gankema (49.05) uit Veenoord werd derde.

Bij de vrouwen 50+ werd, meervoudig Lopster Torenloop winnares, Marjan Helmantel (43.27) uit Eelde eerste, tweede werd Lopster Elise Kool (47.35), voor Simone Binnema (47.58) uit Eenrum. Naast deze wedstrijdloop werd er ook nog een trimloop van 5 km verlopen, hierbij was de snelste man Mark Wiltjer (19.15) uit Delfzijl, en de snelste vrouw was de jeugdige Emma Dijkstra uit Stedum. (23.01).

De door Sporthuis Mossel beschikbaar gestelde cadeaubon werd gewonnen door Hein Kooi uit Appingedam. Bij de finish kregen de deelnemers na afloop een lekker stuk fruit en een flesje water welke hen werd aangeboden door Albert Heijn Loppersum.

En nadat de deelnemers een fraaie herinneringsmedaille om de nek gehangen te hebben gekregen konden ze moe maar voldaan terugkijken op een succesvol verlopen Lopster Torenloop. Aan de recreatieve en wedstrijdloop deden 192 deelnemers mee, aan de jeugdloop 91 deelnemers en aan de NulpuntNul-estafette 4 teams van 4 deelnemers. Hiermee komt het totaalaantal deelnemers op 299. Een aantal waar de organiserende MFAC Loppersum met tevredenheid op kan terugkijken.

De volgende loop in het Huis & Hypotheek Ommelander Loopcircuit is op 4 september de Jannes Nijboerloop in Ten Boer. Alle uitslagen via www.uitslagen.nl