SP-kamerlid Sandra Beckerman: “We moeten ons niet uit elkaar laten spelen”

Ons niet tegen elkaar laten uitspelen. Dat is één van de rode draden in het hele akelige aardbevings- en versterkingsgedoe dat ons overkomt. Zet niet zomaar een handtekening. Praat eerst met je buren en lotgenoten. Ga niet akkoord met zoiets als een geheimhoudingsplicht. Zorg voor een buddy. Deel je ervaringen en doe er je voordeel mee. Samen sta je sterker. Steun elkaar. Sta erop dat je eigen aannemer jouw schade komt herstellen.

Het gesprek tussen Tweede Kamerlid Sandra Beckerman en een groep bewoners in de winkelruimte van De Wonerie ging natuurlijk over veel meer.

Nog afgezien van de vraag of moties van de SP een meerderheid krijgen (het politieke tij zit ons wat dat betreft niet mee), heeft het samen praten en ervaringen uitwisselen zeker nut. Want het is goed te weten dat je niet alleen staat met je gevoel van machteloosheid. De bewoners konden Beckerman ook concrete suggesties meegeven. Zoals: zorg voor compensatie voor ondernemers die mét hun pand hun pensioen kwijt zijn. Zorg dat therapie vergoed wordt, want heus: niet alleen huizen, maar ook de mensen in die huizen worden gesloopt. Zorg dat mensen zo veel mogelijk ontzorgd worden, want het is niet niks om (twee keer) je spullen te moeten inpakken bij hun verhuizingen naar en van de wisselwoning.

Trouwens, er gebeuren ook mooie dingen. Zoals de dorpsmaaltijd. De eerste keer waren er ongeveer twintig mensen. op dinsdag 2 mei is er weer een, in het Dorpshuis, vanaf 17.30 uur. Meld je even aan bij dorpsmaaltijd@gmail.com

Tekst: Nicolette Scholten
Foto’s: Aldo Schelvis