Noorderrondrit op de fiets met veldrit

De Noorderrondrit op de fiets wordt op Hemelvaartsdag (donderdag 25 mei) voor de 36e keer gehouden. De organiserende MFAC Loppersum heeft een veldrit aan het programma toegevoegd.

De fietstoertocht over de afstanden van 150 km en 75 km volgt, waar het kan, de route van de Noorderrondrit op de schaats. De route leidt de deelnemers langs de mooiste plekjes in de provincie Groningen en wordt door de sportieve deelnemers gezien als de ultieme voorbereiding voor de Elfstedentocht op de fiets die op tweede pinksterdag wordt verreden. Dit is ook te merken aan het aantal deelnemers. Het afgelopen jaar waren dat er ruim 1.500. Hiermee is de Noorderrondrit op de fiets één van de grootste ééndaagse wielerevenementen van de drie noordelijke provincies.

Voor de prestatietochten over 150 km en 75 km wordt er gestart tussen 8.00 en 10.00 uur. De startlocatie is de kantine van Sportclub Loppersum. De tocht van 150 km leidt de sportieve fietser onder meer langs de dorpen Holwierde, ’t Zandt, Onderdendam, Baflo, Pieterburen, Hornhuizen en Ulrum. Het keerpunt van de route bevindt zich in het vissersdorpje Zoutkamp, waarna de route wordt vervolgd via Schouwerzijl en Winsum richting Groningen.

De tocht over 75 km volgt aanvankelijk dezelfde route als de 150 kilometertocht. Het keerpunt van de route bevindt zich echter in Winsum, waarna de route wordt vervolgd via Bedum, Zuidwolde richting Groningen. Na Groningen gaan beide routes weer richting de startplaats Loppersum. De routes van 150 km en 75 km zijn volledig met pijlen uitgezet en er zijn continue vier servicewagens, inclusief EHBO, op de routes aanwezig om gestrande wielrenners weer op weg te helpen.

Na afloop is er gelegenheid om te douchen in de kleedkamers van SC Loppersum.

Veldtoertocht

In samenspraak met een aantal fanatieke mtb’ers uit Loppersum heeft MFAC Loppersum een veldtoertocht toegevoegd. Tussen 10.00 en 12.00 uur kan er worden gestart voor de veldtoertocht van 25 km rondom het dorp Loppersum. 60 % van deze volledig uitgepijlde route zal gaan over onverharde paden en wegen, door weilande en over maaibermen van het Waterschap. Echte ‘diehards’ kunnen de route zelfs twee maal fietsen.

Voor de recreatieve toerrijders wordt er een route van circa 35 km uitgezet. Deze voor iedereen toegankelijke route laat de deelnemers genieten van het rustgevende karakter van het Groninger landschap en zal via Westeremden, Eppenhuizen, Uithuizermeeden weer eindigen op het sportpark in Loppersum. Voor deze tocht kan er worden gestart tussen 10.00 en 12.00 uur.

Inschrijven

De voorinschrijving vverloopt via www.mfacloppersum.nl of www.ntfu.nl. Op de dag zelf kan men ook inschrijven. Inschrijven voor de veldtoertocht kan alleen op de dag zelf.