Dorpsfilm uit 1966 te zien

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft een dorpsfilm over Loppersum uit 1967 online gezet. De film werd gemaakt door de firma Ring Verkoop Systeem om reclame te maken voor hun spaarzegels.

Er werd gefilmd bij inmiddels verdwenen ondernemers als Antuma, Tillema, Schuil en Van Driel & Van Dorsten, maar ook in de scholen, de kerken, het zwembad en bij verschillende sportverenigingen. Verder zijn er beelden van een brandweeroefening, textielfabriek Hollandia, een kindervoorstelling bij Hotel Spoorzicht en een optreden van de harmonie. De film geeft hiermee een schitterend beeld van het dagelijks leven in ons dorp in de jaren 60.

UPDATE: Tom Dijkstra van de Historische Vereniging laat weten dat de opnamen gemaakt zijn op 9, 10 en 11 juni 1966: precies de drie dagen waarop het departement Loppersum van ’t Nut in het Algemeen haar 125-jarig jubileum vierde. De festiviteiten komen in de film regelmatig voorbij. Bij de kleuterschool hangt de vlag uit. De kleuterschool was namelijk eigendom van ’t Nut.

Het was die dagen, zoals je wel kunt zien, behoorlijk warm met maximum temperaturen van zo’n 26 tot 30 graden, tenminste in de Bilt.

Wat waren de festiviteiten? Op donderdag 9 juni: Een diner in hotel Spoorzicht en ’s avonds een rondgang van Gruno’s Postharmonie.
Vrijdag 10 juni: Een optreden voor de kinderen van Ko Hoff.
Zaterdag 11 juni: Receptie in Spoorzicht en ’s avonds een optreden van het cabaretgezelschap van Cees van Oyen.

Dominee Van Leeuwen, in 1966 voorzitter van ’t Nut, werd op 23 mei 1966 in het Nieuwsblad van het Noorden uitgebreid geïnterviewd over de festiviteiten. Dit artikel is te lezen op krantensite Delpher.

Een paar beelden uit de film: