Programma herdenking 4 mei Loppersum

In Loppersum worden donderdag 4 mei weer de slachtoffers van oorlogsgeweld herdacht. De plechtigheid begint om 18.30 uur in de Petrus & Pauluskerk waar belangstellenden met orgelspel welkom worden geheten.

Om 18.45 uur begint de officiële herdenking met een toespraak door een lid van het Lopster Comité 4 Mei over ‘Leven met oorlog’, dit jaar het nationale thema van de 4 mei-herdenking. Daarna volgt een muzikaal gedeelte verzorgd door twee Lopsters en twee Oekraïense vluchtelingen die in Loppersum onderdak hebben gevonden. Leerlingen van cbs Roemte en obs Beatrixschool zullen een voordracht verzorgen.

Hierna start vanaf het Marktplein de Stillte Tocht naar de Algemene Begraafplaats waar wordt stilgestaan bij het monument ter nagedachtenis aan zeven Canadese militairen die in en rond Loppersum zijn gesneuveld. Ook gebeurt dit bij het graf van de Australische piloot Desmon Byrne Snape en bij het graf van de drie leden van de familie Nienhuis, die tijdens de bevrijding van Loppersum zijn omgekomen.

Bij de plaquette bij het pad naar de joodse begraafplaats zal worden herdacht dat vijftien in Loppersum geboren Joden in Auschwitz of Sobibor zijn vermoord. Ook wordt stilgestaan bij het monument op het zogenaamde armenlap waarbij twee leden van de familie Schaaphok worden herdacht. Ook zij kwamen om het leven bij de bevrijding van Loppersum op 20 april 1945.

Tenslotte zal stil worden gestaan bij de graven van de omgekomen verzetsmensen Foppe Baron en Bouwe Jacob Nieuwenhuis.

Terug op het Marktplein zal muziekvereniging Loppersum’s Harmonie een koraal ten gehore brengen. Twee basisschoolleerlingen houden een voordracht en er zal in een toespraak worden stilgestaan bij verzetsman Foppe Baron. Ook een vertegenwoordiger van de gemeente Eemsdelta zal een toespraak houden en aansluitend een krans bij het monument zal leggen.

Hierna volgt het signaal Taptoe waarna om 20.00 uur de twee minuten stilte volgen. Muziekvereniging Loppersum’s Harmonie speelt aansluitend het Wilhelmus. Daarna is er gelegenheid voor het leggen van bloemen bij het monument. Voor alle kinderen is er een roos beschikbaar.

Na het officiële gedeelte kan er een kopje koffie of thee worden gedronken in de kerk. Voor de kinderen is er limonade. Er kan worden nagepraat en de tentoonstelling van foto’s, documenten en voorwerpen worden bekeken, die is georganiseerd door de Historische Vereniging. Ook de tentoongestelde werkstukken van leerlingen van beide basisscholen zijn te bekijken. Bovendien zal er een presentatie worden getoond van activiteiten die op de scholen zijn georganiseerd, in het kader van het project rondom WO2.