Luca de Rooy wordt zevende bij EK BMX in Besançon

Luca de Rooy uit Zeerijp heeft dit weekend een indrukwekkende prestatie neergezet tijdens de Europese kampioenschappen BMX door als zevende te eindigen. Woensdagochtend vertrok Luca samen met zijn vader al om 4:00 uur richting Frankrijk, waarna ze rond 15.00 uur arriveerden bij de baan in Besançon. Daar begonnen de Europese kampioenschappen. Na een goede nachtrust in het appartement verkenden ze de stad.

Donderdagavond vond de eerste landentraining plaats en Luca was positief over de baan en zijn training. Op vrijdagochtend kregen de Nederlandse rijders nog een kans om te trainen op de baan en het gevoel zat goed. Daarna had Luca vrij en kon hij vrijdag en zaterdag rustig aan doen en ontspannen naar de wedstrijden van andere BMX’ers kijken.

Op zondag was het dan eindelijk zover. Luca moest strijden tegen maar liefst 98 leeftijdsgenoten om een plekje in de finale te bemachtigen, want daar draait het natuurlijk allemaal om bij de Europese kampioenschappen. Om de finale te bereiken, moesten ze zich eerst kwalificeren. Van de 98 rijders in de leeftijd van 11 jaar gingen de beste 64 door naar de achtste finales. Luca wist in de manches twee keer tweede te worden en in de laatste manche eindigde hij als vierde. Hiermee veroverde hij een plek in de achtste finales.

In de achtste finales heeft Luca hard gefietst en eindigde hij als derde bij de finish. Op naar de kwartfinales, waar de eerste vier per finale doorgingen naar de volgende ronde. Hij startte vanaf startplek 1 (aan de binnenkant met iedereen links naast hem), begon goed maar raakte klem. Hij wist zich echter terug te vechten naar de vierde plaats en leek zelfs even op weg naar de derde plaats. Hij had daarmee een plek in de halve finales veroverd. “Wow, je hoort gewoon bij de beste 16!”, zeiden zijn broers die vanuit huis de livestream volgden samen met hun moeder.

De halve finales waren spannend, want als je daar bij de eerste vier eindigde, mocht je meedoen aan de grande finale! Luca startte goed vanaf plek 4 (in het midden) en na even tussen de andere snelle BMX’ers te hebben gezeten, maakte Luca een geniale eerste bocht en wist hij tot aan de finish mee te strijden. Luca kwam als vierde over de finishlijn.

Tranen vloeiden, want zowel vader als moeder waren emotioneel! Luca mocht de grote finale rijden tegen alleen maar snelle toppers. De finalerit reed hij samen met 1 Fransoos, 3 Belgen, 1 Duitser en met 1 ander Nederlands jongetje, en het was spannend maar geweldig om te zien! Luca startte vanaf startplek 7 en reed zijn finalerit stabiel, om uiteindelijk als zevende te finishen.

In augustus reist de familie De Rooy af naar Glasgow, waar niet alleen Luca, maar ook zijn broers Dino en Milan zullen deelnemen aan de Wereldkampioenschappen. Let’s go!