Sappho speelt Moord in de meterkast

Sappho is terug in de Molenberg en speelt “Moord in de meterkast” van Just Vink op 30 oktober a.s. in de Molenberg (aanvang 20.15 uur).

Het is begin jaren ’60. De zussen Lieze en Lotte wonen al zolang ze leven samen in hun oergezellige huisje te Loppersum. En daarvoor hun vader. En weer daarvoor zijn vader. Ze zijn dus nog al aan elkaar en aan het huisje gehecht. Van aardbevingsproblematiek hebben ze nog nooit gehoord. Hoewel mevrouw Kamp langskomt met een verrassing! Er hangt een ander probleem boven hun hoofd: ‘men’ wil de dames naar een bejaardentehuis hebben. En dat is iets wat de dames, koste wat het kost, nooit zullen laten gebeuren. Terwijl Lieze een eigen plannetje trekt met de romantische buurman meneer Kersjes, werkt Lotte op haar wijze een mogelijke uitzetting tegen – en dat is met de botte bijl.

Kaarten kunnen worden besteld bij Puck Meedema (0596-571266), De Molenberg (0596-614000) of via een mail naar sappholoppersum@gmail.com.

Eerder speelde Sappho ‘Moord in de Meterkast’ in ‘de Lopster Kroon’. Hieronder de recentie van Nicolette Scholten op LopsterNijs.

Twee keurige oude dames, dol op een advocaatje en een legpuzzeltje, schromen niet een onschuldige meteropnemer met een bijl te vermoorden en in stukjes te zagen en hun bloedeigen nichtje in een kist op te sluiten. Na eindeloze verwikkelingen en nog een tweede lijk, is het in ieder geval voor beide dames eind goed al goed: zij vertrekken samen met hun romantische buurman naar Zuid-Amerika. Nicht Cornelia en politieagente Guusje gaan een gelukzalige toekomst tegemoet in tantes gezellige huisje.

In een razend tempo, geholpen door ‘kortsluitingen’ waarbij alles even donker valt, komt alles voorbij: mevrouw Kamp die een gasbel, pardon, een gasveld heeft gevonden en de dames een nieuw gasfornuis cadeau geeft, liefde tussen vrouwen, een politieagente die haar cursus boeven vangen meteen in de praktijk brengt en voortdurend verkeerde conclusies trekt, stiekeme (tong)zoenen, een onder puzzeldozen bedolven lijk en een bloederige hakbijl. En natuurlijk, zoals een goede klucht betaamt, door deuren verdwijnende spelers, die vervolgens al dan niet in een andere rol weer op het verkeerde of juist het goede moment opduiken.

Moord in de meterkast is geschreven door Just Vink en jaren geleden gespeeld door Theater te Water. Dat Sappho er ook wel raad mee wist (en er onder regie van Philippien Bos een eigen draai aan heeft weten te geven) bleek afgelopen week wel. De spelers van Sappho speelden de sterren van de hemel in een prachtig vormgegeven huiskamerdecor. Zij kregen na afloop dan ook een welverdiende staande ovatie.

Foto: Sjoerd van Dorp