Johan Faber in de Groninger Zilverkamer

 

De komende maanden is werk van ploegschilder Johan Faber (1902 – 1979) te zien de Groninger Zilverkamer. De expositie geeft een fraai overzicht van het werk van dit veelzijdige lid van de Groninger Ploeg onder de titel “Kleur en Zilverkracht van het Hoogeland.” Van 10 oktober tot 5 december kan het publiek de werken bezichtigen. Sommige werken zijn te koop.
 
Als beeldend kunstenaar werd Johan Faber in de jaren dertig officieel lid van De Ploeg, na jarenlang aspirant lid te zijn geweest. Hij is tot in de jaren zeventig blijven deelnemen aan de beroemd geworden Ploeg-tentoonstellingen. De veelzijdigheid van Johan Faber blijkt ook uit het werk dat in de Zilverkamer is te zien: schilderijen in olieverf en waterverf, maar ook tekeningen met houtskool, penseelschetsen, etsen en litho’s. 

In zijn begintijd experimenteerde Faber aanvankelijk op basis van de destijds moderne stijlen als Jugendstil en Naturalisme. Hij ging op zoek naar nieuwe wegen en vond die vooral in het op verschillende manieren vastleggen van kleine landschappen. Het Drentse en het Groninger landschap en volksleven zijn hem altijd blijven inspireren. 
 
Faber werd als Johann Faber geboren in Groningen, op 19 juli 1902. Hij ging als 12-jarige naar de Academie Minerva waar hij een opleiding lithografie volgde. Een jaar na zijn diplomering (1921) richtte hij samen met studiegenoot Jan van der Zee en Wobbe Alkema het Atelier Voor Artistieke Reclame (AVAR) op. In 1924 ging hij te werken bij een drukkerij in Sneek en later in Zutphen. In 1930 keerde hij terug naar Groningen om bij uitgeverij J.B. Wolters te werken. Zijn voornaam veranderde hij na de Tweede Wereldoorlog in Johan. Hij heeft onder meer een prominente rol gespeeld in de totstandkoming van de grafische werkplaats in Groningen, die tot op de dag van vandaag bestaat. Faber overleed in de stad op 4 november 1979.
De expositie in de Groninger Zilverkamer te Appingedam is een verkooptentoonstelling.
 
 
De expositie in de Groninger Zilverkamer te Appingedam is een verkooptentoonstelling.
 
Tegelijk met het Faber-overzicht zijn de bestaande Groninger zilvercollectie met onder andere zilver uit Loppersum en de recente aanvullingen daarop te bewonderen.
 
De Groninger Zilverkamer is te vinden aan de: Oude Kerkstraat 1, 9901JB Appingedam, in het voormalige gebouw van de SNS-bank, schuin tegenover de Nicolaikerk
Openingstijden van de Zilverkamer: Dinsdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur. Zaterdag van 11.00 – 16.00 uur.
 
 
Dit artikel is geplaatst op LopsterNijs, omdat de tentoonstelling in de Zilverkamer ook het zilver uit de Petrus en Pauluskerk tentoon stelt.