BRASSERIE MEER: DE GROTE VERRASSING AAN HET MARKTPLEIN

Op 18 november gaat niet alleen Albert Heijn open, maar méér. Brasserie Meer. Voor een broodje, voor een kopje koffie of een glas wijn, op het terras buiten in de zomer en bij de open haard in de winter. Mirjam en Mark Scheffers gaan Brasserie Meer runnen. En ze hebben er alle vertrouwen in. Sterker nog: ze kunnen haast niet wachten.

Albert Heijn in Loppersum is een familiebedrijf. Jan Willem en Mirjam Scheffers zijn al ruim zeven jaar de eigenaar en hebben de aanzet gegeven tot een AH die ‘2015-proof’ is. Zeg maar een AH 2.0. Op termijn zullen dochter Eline en schoonzoon Niels de winkel overnemen. En zoon Mark en schoondochter Mirjam (beiden 27 jaar) gaan dus de brasserie bestieren. Beiden hebben zich al actief bemoeid met de architectuur, de inrichting en de techniek.

Vandaag, een paar dagen voor de opening, is de enorme en nog lege winkelruimte veelbelovend. Hetzelfde geldt voor de brasserie. De open haard staat er al, nog ingepakt. Er komen fauteuils omheen te staan. Vanuit de winkel zullen klanten de brandende haard kunnen zien. De professionele keuken is vanmiddag geplaatst. Chef-kok Carlos probeert – met succes – het fornuis uit. Lampen en een kroonluchter liggen klaar om aan het hoge plafond gehangen te worden, ramen en deuren moeten nog worden nog geplaatst… een stamtafel… vloeren gedweild. Maar het komt allemaal goed, zeggen Mirjam en Mark.

Het stel woont sinds enkele weken in Slochteren. In een huurhuis, dat is nu even het gemakkelijkst. Daarvoor woonden ze in Alkmaar. Mark is binnenvaartschipper, maar is minder gaan werken. Mirjam heeft haar baan als verpleegkundige bij het VU-ziekenhuis in Amsterdam opgezegd. Een risico? Ja. Maar ze volgen hun droom. En dat is om ‘mensen te ontvangen en te verwennen in een huiskamersfeer’. Ze staan er niet alleen voor. Hun (schoon)moeder Mirjam, gastvrouw Manon en natuurlijk Carlos zullen hun bijstaan.

‘De samenwerking met AH is uniek’, vertelt Mark. Het is de eerste AH in Nederland die op deze manier een verbinding is aangegaan met een brasserie. ‘We kunnen elkaar versterken. Klein voorbeeldje: recepten in de Allerhande kunnen klanten hier eerst proeven. En de AH-producten kunnen wij natuurlijk ook goed gebruiken.’ Ze bruisen van de ideeën. Kinderfeestjes. Een high tea. Een computercursus. Nee, dat er in Loppersum ook een dorpshuis is, een café en een restaurant: ze zijn ervan overtuigd dat dit alles elkaar niet bijt. Ze denken dat er behoefte is aan een ontmoetingspunt. Een plek om even met vriendinnen een kop koffie te drinken en bij te praten. En dat kan dus na 18 november. Brasserie Meer is open van dinsdag tot en met zaterdag, van 10.00 tot 17.00 uur.

Tekst: Nicolette Scholten
Foto’s: Chris Bomekamp

Op de foto met het team: Van links naar rechts Carlos, Mark, Mirjam, Manon en Mirjam.

{phocagallery view=switchimage|switchheight=360|switchwidth=416|basicimageid=7444} {phocagallery view=category|categoryid=123|limitstart=0|limitcount=30|enableswitch=1}