Jeugdcultuurfonds van start in de gemeente Loppersum

Toneel, dansen, schilderen, muziek maken. Ieder kind is creatief. Maar niet iedereen kan dit betalen. Daarom is het provinciaal Jeugdcultuurfonds Groningen opgericht wat vanaf nu ook in de gemeente Loppersum actief zal zijn.

Op woensdag 4 oktober a.s. wordt om 15.30 uur in de Hippolytushal aan de Coendersweg in Middelstum de samenwerking van de gemeente Loppersum met het Jeugdcultuurfonds bekrachtigd door wethouder Bé Schollema.

Rondom deze starthandeling organiseert de gemeente een feestelijke middag met het thema ‘Alle kinderen doen mee’. Tijdens deze middag zijn er allerlei leuke activiteiten waar kinderen aan kunnen meedoen en/of naar kunnen kijken. Denk hierbij aan een workshop streetdance of een lesje muziek. Ook mogen kinderen hun theaterkunsten laten zien en meedoen aan een wedstrijd stoepkrijten (vanuit Jeugdcultuurfonds). Sportievelingen mogen zich uitleven met gym en tafeltennis. Zo kunnen kinderen kennis maken met sport en cultuur en de verschillende verenigingen die er in de gemeente zijn. Ook wordt op deze middag uitgelegd hoe het Kindpakket werkt en wordt de samenwerking  van de gemeente met het Jeugdcultuurfonds, Jeugdsportfonds en Stichting Leergeld gevierd.

Het programma begint om 14.00 uur (u bent welkom vanaf 13.45 uur) met een optreden van de Rijdende Popschool. Waarna kinderen tot 17.00 uur aan verschillende activiteiten kunnen meedoen. Dus neem ook vooral (uw) kinderen mee!

Jeugdcultuurfonds

Het Jeugdcultuurfonds maakt het mogelijk dat jongeren uit gezinnen met een smalle beurs, wanneer ze dit graag willen, ook buiten schooltijd op bijvoorbeeld muziek- , beeldende activiteit, theater of dansles kunnen. Ouders met een inkomen tot 130 % van het minimum inkomen kunnen terecht bij het fonds. Het fonds is er voor kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar. De gemeente Loppersum stort in 2017 € 5.000 in het Jeugdcultuurfonds. Het Jeugdcultuurfonds zal uitsluitend aanvragen honoreren voor cursussen bij erkende culturele instellingen of – aanbieders, waarbij maximaal € 450,- vergoed wordt voor een jaar op les. Na dat jaar kan er eventueel opnieuw een aanvraag worden ingediend.

Rabobank Foundation

De Rabobank Foundation ondersteunt de missie van het Jeugdcultuurfonds – het helpen van kinderen uit kansarme gezinnen die graag  hun creativiteit willen ontwikkelen –  en draagt voor de start van het Jeugdcultuurfonds in Loppersum € 2.500 bij. Zo geeft de Rabobank Foundation gestalte aan haar eigen opdracht: kansarme mensen in groepsverband toegang bieden tot kansrijke netwerken. Door deel te nemen aan bijv. muziek- , theater-, teken- of dansles krijgen kinderen en jongeren nieuwe en positieve ervaringen en groeit het zelfvertrouwen. Het verbreedt hun horizon. Door deze creatieve vermogens van kinderen te stimuleren hebben ze in hun latere leven meer kansen.

Door de gezamenlijke inzet van het Jeugdcultuurfonds, de gemeente en de Rabobank foundation kunnen het komend jaar ca. 22 kinderen uit Loppersum deelnemen aan kunstzinnige en culturele activiteiten.