Documentaire ‘Geschenk uit de bodem’ maandag op tv

Op maandag 13 november om 20:25 uur is op NPO2 de documentaire Geschenk uit de bodem te zien. Voor de film over de aardgaswinning in Nederland werden uitgebreide opnames in Loppersum gemaakt.

Met de vondst van aardgas in de Nederlandse bodem kwam onze rijkdom, maar zestig jaar nadien zijn de gevolgen ingrijpender dan iemand ooit had kunnen voorspellen. Hoewel…

Het is 1965 als een ingenieur uit Texas een operatie leidt die de Nederlandse samenleving ingrijpend en blijvend zal veranderen: de aanleg van het gasnetwerk. Deze Amerikaan weet als geen ander hoe je aardgas moet verkopen, en aan wie. De rijkdom die daaruit voortvloeit zal onze naoorlogse armoe verdrijven en de huidige luxe bezorgen.

Nu wordt een fraaie woonwijk uit de jaren 70 met de grond gelijk gemaakt, krijgen de bouwvakkers die in Groningen de huizen moeten herstellen of slopen een cursus ‘omgaan met emoties’ en krijgen actievoerders koffie aangeboden wanneer zij het gebouw van Centrum Veilig Wonen bezetten. Hoe gaan Nederlanders om met de gevolgen, die bijna niemand had voorspeld?

Trailer

Bekijk hieronder de trailer van de documentaire: