Expositie rookartikelen ‘verboden’

De Historische Vereniging Loppersum (HVL) wilde op Koningsdag 2018 een expositie inrichten met spullen uit het sigarenwinkeltje van wijlen Klaas Oosterhuis. Op het laatste moment is deze tentoonstelling echter afgelast. De organisatie wil het risico niet lopen op een boete van de Voedsel- en Warenautoriteit.

Volgens de aangescherpte Europese tabakswet van 2016 is het verboden om reclame te maken voor sigaretten en andere rookwaren. Boetes kunnen tot in de duizenden euro’s lopen. ‘De expositie bestaat voor een groot deel uit oud reclamemateriaal,’ zegt HVL-voorzitter Els Zwerver. Of we met de tentoonstelling daarvan echt de wet overtreden, is ons niet helemaal duidelijk, want dit is een bijzondere situatie. Maar we nemen het zekere voor het onzekere.’ De tentoonstelling in Ons Dorpshuis gaat dus niet door.

De markante sigarenboer Oosterhuis, inmiddels overleden, dreef van 1956 tot 1992 een winkeltje en staatslotenkantoor aan de Lagestraat. De HVL besteedde de afgelopen maanden al vaker aandacht aan winkeltjes van vroeger. In Ons Dorpshuis zijn vitrines ingericht met oude winkelspullen, die op afspraak te bezichtigen zijn. Meer informatie hierover is te vinden op www.hvloppersum.nl.

Op de foto: Klaas Oosterhuis in zijn winkeltje, jaartal onbekend.