50 locaties open op Monumentendag

Op zaterdag 14 en zondag 15 september openen vijftig locaties in de gemeente Loppersum hun deuren tijdens Open Monumentendag. Dit is een landelijk, cultureel evenement met als doel mensen op grote schaal in contact te brengen met ons monumentale erfgoed. Open Monumentendag verbindt mensen met monumenten en laat zien dat de verhalen en schoonheid van monumenten een verrijking voor onze leefomgeving en voor onszelf zijn.

Ook de gemeente Loppersum doet ieder jaar mee aan Open Monumentendag. Dit jaar zijn vijftig monumenten geopend, verspreid over de hele gemeente. In bijna elk dorp zijn kerken, molens, musea of andere monumenten geopend. Wethouder Rudi Slager (Kunst en Cultuur): “We zien ieder jaar een stijging van het aantal monumenten dat meedoet aan dit mooie evenement. In 2017 waren het 36, in 2018 deden 40 monumenten mee en dit jaar dus 50. Dit betekent dat Open Monumentendag leeft! Het is een prachtige gelegenheid om een kerk, molen of ander monument te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. Daarnaast worden er op veel plekken ook activiteiten georganiseerd zoals exposities, rondleidingen, muziekvoorstellingen en zijn er verhalenvertellers. Een dag die je niet wilt missen dus! Ik hoop dat er veel mensen komen genieten van al deze pracht.”

Open monumenten in Loppersum

Begraafplaats (Hofstraat)
Vrij toegankelijk
Bij goed weer op zaterdag: uitleg door vrijwilligers.

Gereformeerde pastorie (Kruisweg 25)
Open op zaterdag
Expositie met schilderijen van Anneke Bakker en Hanny Jansen en beelden van Josephine Wortelboer

Koren- en pelmolen de Stormvogel (Molenweg 67)
Open op zaterdag (10.00-16.00 uur) en zondag (13.00-16.00 uur)

KP Zijlbad (Badweg 16)
Open op zaterdag
Informatie over de geschiedenis en het unieke karakter van het bad

Romanogotische Petrus en Pauluskerk (Kerkpad 1)
Open op zaterdag

Hotel Spoorzicht (Molenweg 11)
Open op zaterdag en zondag

Oude Slagerij (Hogestraat 19)
Open op zaterdag
Expositie van oude schoolspullen door de Historische Vereniging Loppersum

Stationsgebouw Loppersum (Stationslaan 8)
Open op zaterdag 10.00-17.00 uur
Expositie ‘versterken en nieuwbouw in het aardbevingsgebied’
Expositie spoorwegmuseum uit Stadskanaal (STAR)

De overige deelnemende monumenten, openingstijden en activiteiten in de gemeente staan in de folder ‘Open Monumentendag 2019’. Deze is verkrijgbaar op diverse plekken in de gemeente en ook digitaal te bekijken via www.loppersum.nl/monumentendag