2015-09-16-jaarmarkt_01.jpg

Najaarsmarkt Loppersum: de leukste jaarmarkt van het Noorden

Sinds 1898 staat de derde week van september traditiegetrouw in het teken van de jaarmarkt en de kermis. De jaarmarkt zal worden gehouden op woensdag 18 september van 12–18 uur in het centrum van Loppersum: in de Hogestraat, Lagestraat en de Burgemeester van de Munnikstraat. Op de warenmarkt staan marktlieden uit de omgeving, maar er zijn marktlieden tot aan Zwolle toe. Marktmeester Geert Jan Reinders vertelt dat de markt in september altijd nog zeer levendig is en dat ook uit Loppersum de bedrijven en middenstand vertegenwoordigd zijn.

Dit jaar is de markt voor de 121e keer. De opening van de kermis en jaarmarkt zal worden verricht op woensdag 18 september om 13 uur op het Marktplein door burgemeester Hans Engels namens het college van B en W van de Gemeente Loppersum. De leden van de Loppersumer Jaarmarkt kunnen naar de marktkraam komen, deze staat bij de Lopster Kroon. Voor de kinderen van de leden van De Loppersumer Jaarmarkt ligt een vrijkaartje klaar voor de zweefmolen of draaimolen en er kan gebruikt geworden gemaakt van de tegoedbon voor een gratis oliebol of suikerspin, De leden krijgen € 1,- korting op een zak oliebollen. Iedereen kan lid worden op de markt voor slechts € 5,- en bovendien ontvangt u het Jaarboek gratis. Ook de ouderen in Wiemersheerd worden niet vergeten en zullen getrakteerd worden op oliebollen. Zonder De Loppersumer Jaarmarkt is er geen markt en kermis, bovendien levert het lidmaatschap voldoende voordeel op vraag dit bij onze stand. Ook dit jaar kunnen kinderen weer geschminkt worden.

Optredens

Bij de Lopster Kroon zal deze middag worden opgetreden door Outlaws en de Lopster Störmvogels van 12.00 uur-16.30 uur. Het shantykoor de Lopster Störmvogels is niet alleen bekend in Loppersum maar ook ver daarbuiten en ze zijn bovendien zeer gewaardeerd.

Het driemanschap The Outlaws (zanger Ben Zuur, Adriaan Rumf op gitaar en Albert Valentijn op bas) is de moeite waard om te beluisteren. Met name Ben Zuur is bekend als zanger. Deze oud-Damster woont tegenwoordig in Loppersum. Of de Damster Toren ten gehore zal worden gebracht dat blijft een verrassing, maar wellicht zal het nu misschien De Lopster Toren zijn.

Neef Herbert schuift aan

Op het Henk Zigtermanplein schuift Neef Herbert aan, er is ontzettend veel energie in de dorpen. Daarom wil de gemeente Loppersum dit stimuleren en middels een Mercedesbusje uit 1974 met de naam Neef Herbert zal men kijken wat men voor de inwoners kan doen. Middels de vraag wat heb je nodig om goed te kunnen leven? De ideeën worden vervolgens gebruikt voor en bij het Nationaal Programma Groningen. Iedereen is welkom bij deze stand en een ieder krijgt koffie met daarbij een gezellig praatje.

Kermis

De kermis is zoals altijd vier dagen en wel van woensdag 18 september tot en met zaterdag 21 september. De kermis zal worden gehouden op het Marktplein. Het bestuur is blij dat helzelfde assortiment kan worden geboden op de Kermis als vorig jaar. Het is jammer dat de botsautootjes ook dit jaar niet komen, voor de kleinere kermissen is het haast onmogelijk om botsautootjes naar een dorp te krijgen. Maar de kermis die er komt mag er zeker wezen. We organiseren de kermis altijd i.s.m. de familie Zwaagstra uit Eppenhuizen, dit is al jaren het geval. De oliebollenkraam en zweefmolen zullen ook dit jaar niet ontbreken.

Kaarten om een half varken

De traditie bestaat dat er ieder jaar een klaverjasavond is met als prijs een half varken. Dit jaar zal dit gebeuren plaats vinden in Ons Dorpshuis in Loppersum op vrijdag 20 september. Het inschrijfgeld is € 6,-. Inschrijven vanaf 19.30 uur, start avond om 19.45 uur. Er is ieder jaar veel belangstelling om mee te doen dus graag op tijd aanwezig zodat er gestart kan worden op het aangegeven tijdstip.

Verkeersmaatregelen en verplaatsing weekmarkt

Tijdens de markt zal de weg vrij moeten zijn, zodat er bij calamiteiten de weg vrij is voor de brandweer en ambulance. Tijdens de markt op woensdag 18 september is de Lagestraat en Hogestraat gestremd, alsmede de Burgemeester van der Munnikstraat ter hoogte van de nieuwe appartementen. Bij de kermis van vier dagen is er ook geen verkeer mogelijk richting Raadhuisstraat omdat op het Marktplein de kermis zal worden gehouden. Op vrijdag 20 september zal de weekmarkt worden verplaatst naar de Wirdumerweg.