Lopster oorlogsslachtoffers herdacht

Op maandag 20 april was het 75 jaar geleden dat het dorp Loppersum is bevrijd door Canadese militairen. Ondanks de huidige, onzekere tijden hebben de Lopsters deze dag uitbundig de vlag uitgestoken om die bevrijding te vieren.

Evenals vorig jaar heeft het Comité 4-mei ook aandacht geschonken aan de dramatische gebeurtenissen van die dag. Door granaatinslagen in de Nieuwstraat en aan de Wijmersweg zijn vijf burgerslachtoffers te betreuren geweest. In de Nieuwstraat stond het gezin Nienhuis in de deuropening van hun woning om in een kelder even verderop beschutting te zoeken, toen in het pand er tegenover een granaat insloeg. De gevolgen waren desastreus. Vader Nienhuis en zoontje Mans waren op slag dood. Moeder Ida Nienhuis-Meruma is een dag later aan haar verwondingen bezweken. De jongens Albert en Henk (beide met opgelopen schotwonden) bleven verweesd achter.

Cissy Bronts en Tom Dijkstra van het Comité 4-mei hebben op de plek van het drama een bloemstuk neergelegd en hetzelfde gedaan op het familiegraf.

Aan de Wijmersweg heeft (ter hoogte van de kleine parkeerplek) een tolhuisje gestaan, dat op de dag van de bevrijding bewoond werd door het gezin Schaaphok. Eveneens door een granaatinslag zijn vader Pieter en z’n zoontje Kornelis omgekomen. De kracht van de explosie was zo hevig dat Kornelis in het water van de Wijmers terechtkwam. Z’n lichaam is enkele dagen later in het Damsterdiep teruggevonden. Pieter jr. is gewond geraakt door een granaatscherf en heeft daar blijvend letsel aan overgehouden. Van Jantina Veld (echtgenote van Pieter sr.) en een derde kind is niet bekend of ze gewond zijn geraakt.

Kornelis en Pieter sr. zijn begraven op het armenlap van de algemene begraafplaats in Loppersum. Ook daar heeft het Comité 4-mei gezorgd voor een bloemstuk, om te gedenken welk drama zich in het gezin Schaaphok heeft voorgedaan.