Verlate onthulling informatiebord Lopster begraafplaats

Op zaterdag 11 september, tijdens Open Monumentendag, zal op de begraafplaats in Loppersum de onthulling plaatsvinden van het informatiebord over de armenlap. Het paneel is te vinden op een antiek aanplakbord, dat al een lange geschiedenis heeft in Loppersum. Schenker Rob Sleurink zal het gerestaureerde bord om 10.00u onthullen.

Het antieke aanplakbord voor affiches en mededelingen van de gemeente is zeker 150 jaar oud. Na een aantal verhuizingen was het aangekocht door ondernemer Rob Sleurink, maar het bord stond werkloos en op een moeilijk toegankelijke plek. Sleurink besloot het bord te schenken aan de vrijwilligers van het Lopster begraafplaatsproject, die het zorgvuldig restaureerden en in volle glorie herstelden.

Het begraafplaatsproject is al veertien seizoenen bezig met het opknappen en onderhouden van graven. Een paar jaar geleden ontstond het plan om ook de naamloze doden een naam te geven: de armenlap was het gedeelte van de begraafplaats waar vroeger de arme doden een ongemarkeerde rustplaats kregen. De vrijwilligers kwamen in de archieven een schat aan informatie tegen. De gegevens van de eens naamloze doden prijken nu op het informatiepaneel dat door Sleurink is gedoneerd.

Het informatiebord was in december 2020 al klaar, net als een monument voor de naamloze doden. Vanwege coronarestricties besloten de vrijwilligers de officiële onthulling uit te stellen.