Groep Lopsters wil opvang voor vluchtelingen

Deze week precies een half jaar, elke vrijdagmiddag om half 6, verzamelt zich een groep mensen op het Marktplein in Loppersum. In wisselende samenstelling. Ze staan er om hun zorgen te delen over de oorlog. De klok wordt geluid, er wordt een tekst of gedicht voorgelezen, men praat elkaar bij en sluit af met het zingen van Dona Nobis Pacem.

Maar dat is niet alles. De groep (nu ongeveer 100 mensen of adressen) probeert ook concreet te onderzoeken wat ons dorp kan bijdragen. Natuurlijk werd eerst gedacht aan opvang van Oekraïners, omdat hier (huur)huizen leegstaan. Dat de gemeente heeft besloten ergens anders in de gemeente grotere groepen geconcentreerd op te vangen, was begrijpelijk.

Maar intussen is de opvang van vluchtelingen een enorme crisis geworden. We schamen ons diep over wat in Ter Apel gebeurt. En nog steeds staan hier huizen leeg.

Het COA is al blij met 5 huizen voor tijdelijke bewoning door statushouders. Want omdat statushouders geen huis kunnen krijgen, raakt het AZC verstopt. Het COA kent een tijdelijke regeling waardoor statushouders, mensen dus die in Nederland mogen blijven, een paar maanden even tot rust kunnen komen. De gemeente hoeft helemaal niets te doen, de statushouders krijgen leefgeld. En het dorp Loppersum is heel goed in staat om, met elkaar, huizen in te richten en statushouders welkom te heten. Meer weten? Kom gewoon even langs, elke vrijdag, om half 6. Of bel 06 26764393.